Kannanotot

Blogi

Sisäpiirikauppojen rangaistuksia kiristetään

7.2.2014 BlogiUutisnauhaVauras Eurooppa Kannanotot

Pörssin vilppiepäilyt ovat huomattavasti kasvaneet, uutisoi Yle tänään. Sisäpiiritiedon väärinkäyttöön liittyvät epäilyt tuplaantuivat viime vuonna. Euroopan parlamentin täysistunnossa tällä viikolla hyväksytyllä lainsäädännöllä puututaan juuri tähän ongelmaan kiristämällä rangaistuksia. Markkinamanipulaatiosta ja sisäpiirikaupoista seuraa tulevaisuudessa vankeusrangaistus kaikissa EU-maissa.

Toimin oman ryhmäni pääneuvottelijana lainsäädäntöuudistuksen valmistelussa. Olin tänään puhumassa aiheesta myös MTV3:n aamu-uutisissa.

Markkinakeinottelu on viime aikoina noussut tapetille myös muualla kuin Suomen pörssissä. Viime vuoden suurimpiin markkinaskandaaleihin lukeutuu libor- ja euribor-viitekorkojen manipulointi. Kysymys on esimerkiksi ihan tavallisten suomalaisten asunnonomistajien kannalta merkittävä: valtaosa asuntolainoistamme on sidottu euriboriin. Tällä hetkellä tutkinnan alla on epäilty valuuttamarkkinoiden manipulointi.

Löyhä sääntely ja heikko valvonta ovat mahdollistaneet hämmästyttävän mittavat väärinkäytökset rahoitusmarkkinoilla. Jos rikoksesta odotettavissa oleva sanktio ja seuraamus on huomattavasti lievempi kuin rikoksesta saatu hyöty, ei todellista pelotetta ole olemassa. Siksi koko EU:n alueella samantasoiset, tehokkaat seuraamukset ovat äärimmäisen tärkeitä.  Osassa jäsenmaita markkinamanipulaatiosta on aiemmin selvinnyt sakkorangaistuksella. Manipulaatio ei ole tällä hetkellä lainkaan rikos esimerkiksi Itävallassa tai Slovakiassa.

Koko EU-alueella yhtenäinen lainsäädäntö takaa sen, ettei sääntelyyn jää porsaanreikiä. Jos seuraamukset eivät ole yhtä tehokkaita koko EU-alueella, luodaan kannustimia siirtää rikollista toimintaa sellaiseen jäsenmaahan, jossa rangaistukset ovat löyhemmät. Rahoitusmarkkinat ovat pitkälti globaaleja ja yhdessä jäsenvaltiossa tehty markkinamanipulaatio heijastuu myös toisiin jäsenmaihin.

Tulevaisuudessa myös markkinamanipulaatiossa ja sisäpiirikaupoissa avustaminen ja näihin yllyttäminen tulevat rangaistavaksi. Esimerkiksi Suomessa sisäpiiririkkomus vinkin perusteella ei ole tällä hetkellä rikos. Ajoimme parlamentissa lainsäädäntöön vaatimuksen siitä, että törkeimmistä rikkomuksista tulee asettaa EU-tasolla yhtenäinen rangaistustaso kaikille jäsenmaille. Markkinamanipuloinnista ja sisäpiirikaupoista maksimirangaistuksen tulee olla vähintään neljä vuotta. Sisäpiiritiedon laittomasta jakamisesta maksimirangaistuksen tulee olla vähintään kaksi vuotta.

Nyt hyväksytty lainsäädäntö on osa laajempaa lainsäädäntöuudistusta. Aiemmin viime vuonna parlamentti hyväksyi markkinamanipulaatiota ja sisäpiirikauppoja koskevan asetuksen, jossa mm. yhtenäistetään terminologiaa, laajennetaan lainsäädäntö kattamaan kaikki markkinapaikat ja viitekorot sekä säädetään tehokkaat hallinnolliset sakot tällaisista rikkomuksista. Luonnollisille henkilöille sisäpiirikaupat ja manipulointi tuo vähintään 5 miljoonan euron sakot. Juridisille henkilöille koituva sakko samoista rikkomuksista on vähintään 15 miljoonaa tai 15 % vuosittaisesta liikevaihdosta.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista