Kannanotot

Inhimillinen Eurooppa Kannanotot

Sirpa Pietikäinen tehohoitoon keskittyvän europarlamentaarikkoryhmän puheenjohtajaksi

26.1.2022 Inhimillinen Eurooppa KannanototMedialleTiedote

Joukko eri poliittisten ryhmien europarlamentaarikkoja on eilen 25.1.2022 yhdistänyt voimansa Euroopan terveyspolitiikan tulevaisuuden puolesta, kun Euroopan parlamenttiin perustettiin tehohoitoon keskittyvä ryhmä. Europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen ja Istvan Ujhelyi valittiin ryhmän puheenjohtajiksi.

”Olen tästä tehtävästä kiitollinen ja innostunut. Ryhmämme toimii yhteistyössä European Society of Intensive Care Medicinen (ESICM) kanssa, joka pyrkii lisäämään kansalaisten ja poliittisten päättäjien tietoisuutta tehohoidon merkityksestä ja asiantuntijoiden tärkeästä roolista ihmishenkien pelastamisessa. Ryhmä perustuu ajatukseen siitä, että poliittisten päättäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten välistä vuoropuhelua ja yhteistyötä täytyy edistää, jotta löydämme ratkaisut ajankohtaisiin terveydenhuollon haasteisiin ja tehohoidon laadun parantamiseen. Koronaviruspandemia on tehnyt näkyväksi monia terveydenhuollossa ratkaisua odottavia ongelmia, muun muassa tehohoitopaikkojen riittävän määrän sekä kipeän tarpeen korkeatasoiselle tehohoidolle”, Sirpa Pietikäinen sanoo.

Ryhmän jäseniä yhdistää tavoite vahvasta ja kestävästä Euroopan terveysunionista, jossa parhaiden käytäntöjen ja asiantuntemuksen jakaminen sekä vuoropuhelu ovat keskiössä. Näin saavutamme korkeammat hoitostandardit eurooppalaisille. Vain tiiviillä ammattilaisten ja poliittisten päättäjien yhteistyöllä Euroopan terveysunioni voi saavuttaa täydet mahdollisuutensa.

Euroopan parlamentin tehohoitolääketieteen ryhmä on yhdistävä tekijä lääketieteen toimijoiden ja poliittisten päättäjien välillä. Sen tarkoitus on tuoda asiantuntemusta EU:n terveyspolitiikkaa koskevaan keskusteluun. Ryhmän painotuksia ovat esimerkiksi tutkintojen vastavuoroinen tunnustaminen EU-maissa, terveydenhuollon ammattilaisten tasokas koulutus, parhaiden käytäntöjen vaihto ja eurooppalainen terveystietoavaruus.

”Olemme kaikki samaa mieltä siitä, että lääkärin tai sairaanhoitajan työ teho-osastolla on äärimmäisen vaativaa, ja ettei potilaan näkökulmasta mikään ole tärkeämpää kuin laadukas tehohoito. Olen erittäin ylpeä siitä, että saan olla osa tätä tehohoitoryhmää, joka haluaa parantaa tehohoitoa EU-tasolla. Euroopan terveysunioni voi saavuttaa täyden potentiaalinsa vain tiiviissä yhteistyössä tehohoitolääketieteen kanssa. Myös tehohoito tarvitsee EU:ta, niin lääketieteen ammattilaisten kuin potilaidenkin vuoksi. Tehohoitoyhteisö kohtaa koko ajan kasvavia haasteita tämänhetkisen kansanterveyskriisin ja koronaviruspandemian vuoksi, ja tänä aikana on meidän tehtävämme tukea eurooppalaista tehohoitoa”, Pietikäinen sanoo.

European Society of Intensive Care Medicine -järjestö (ESICM) perustettiin vuonna 1982. Se on johtava tehohoitohoitajia edustava järjestö, joka kokoaa yhteen lähes 10 000 lääkäriä eri puolilta EU:ta. ESICM tukee ja edistää tehohoitolääketieteen tietämyksen edistämistä, erityisesti kriittisesti sairaiden potilaiden ja heidän perheidensä monitieteellisen ja korkeatasoisen hoidon edistämistä koulutuksen, tutkimuksen ja ammatillisen kehityksen avulla.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista