Kannanotot

Blogi

Sikamaista bisnestä

1.3.2011 BlogiEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Euroopan unionin maataloustuki ei syrji suuria. Puolan sikataloudessa suuri osa EU-maksuista menee teollisten sikaloiden tukemiseen. Nämä sikalat syntyivät Puolaan 1990-luvulla, kun amerikkalaiset sijoittajat ostivat pilkkahintaan sosialismin romahduksen jälkeen jättämät sikalakeskittymät. Sijoittavat ymmärsivät EU-markkinoiden merkityksen ja muuttivat tuotannon EU-standardien mukaiseksi.Jokin aika sitten puolalaiset pienviljelijät esittivät hätähuutonsa Euroopan parlamentissa. Pig Business -seminaari pyrki osoittamaan, miten EU-tukea jaetaan suurtiloille, joilla eläinten hyvinvointi on vähintäänkin kyseenalainen.

Vaikka teolliset sikalat olisivatkin EU-standardien tasolla, onko se tae eläinten hyvinvoinnista ja lihan terveellisyydestä? Eräs kyseenalaisimmista eläintenkasvatusmetodeista EU:ssa on antibioottien käyttö. Unionin lainsäädäntö kieltää niiden käytön, mutta sallii kuitenkin eläinlääkärin määräämien antibiootit. Käytännössä suurtilojen kaikki eläimet ovat kuitenkin jatkuvalla antibioottikuurilla.

Eläimille annettujen antibioottien ei olla ajateltu siirtyvän lihan kautta ihmiselimistöön. Uusimmat tutkimukset ovat kuitenkin löytäneet uuden vastustuskykyisen MRSA-bakteerin muodon, joka tarttuu ihmiseen. Tutkijat pelkäävät sen muuttuvan mutaation kautta ihmiselle erittäin vaaralliseksi bakteeriksi.

Tuotantoeläinten kasvatus on nykyaikana kaukana luonnollisesta prosessista. Kloonaus, jalostus, hormonit, antibiootit ja monet muut tehokkuutta lisäävät kasvatuskeinot ovat lisääntyneet huimasti. Halvemman lihan kääntöpuolella on kuitenkin eläinten hyvinvoinnin ja ihmisten terveys. Liian pitkälle viety jalostus ja kasvatusprosessin epäluonnollisuus kääntyvät ennen pitkää meitä vastaan uusien tartuntatautien muodossa. Luonnon kanssa on parempi noudattaa varovaisuusperiaatetta – emme tiedä mitä emme tiedä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista