Lehdissä jo ”aborttisodan” mittoihin yltänyt keskustelu on yltänyt pelottaviin ulottuvuuksiin. Sisäministeri Päivi Räsänen tukee ajatusta siitä, että lääkäreillä olisi oikeus kieltäytyä abortista henkilökohtaisiin syihin vedoten.
Pelottavaa Päivi Räsäsen ristiretkessä ei ole se, mitä mieltä hän on abortista. Mielipiteen vapaus on perusoikeus, jota meidän jokaisen on kunnioitettava. Kunnioitan jokaisen abortinvastustajan mielipidettä ja hänen oikeuttaan toimia vakaumuksensa mukaisesti.
Pelottavaa on se, miten Räsänen nostaa aborttikysymyksen lain yläpuolelle, esittäen että lain sijaan lääkärin henkilökohtainen etiikka saa vaikuttaa siihen, minkälaisia hoitoja annetaan ja kenelle.
Lääkärivalan mukaan lääkärin tehtävä on kaikin keinoin edistää potilaan terveyttä olemassa olevan lainsäädännön puitteissa. Meillä on olemassa aborttia koskeva lainsäädäntö, joka on suhteellisen tiukka ja pyrkii estämään harkitsemattomat abortit.
Räsäsen ulostulossa on ongelmallista se, missä asemassa hän asiansa esittää. Ministerin, joka vielä sattuu kuulumaan lääkärien ammattikuntaan, ei mielestäni tule edes spekuloida näin mielivaltaisilla ehdotuksilla, jotka rikkoisivat perusoikeuksia ja Suomen lainsäädäntöä.
Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve totesi hyvin tämän päivän Iltasanomissa: ei tule erikoistua gynekologiaan jos on ongelmia abortin kanssa.
Ei muihinkaan vakaumuksellisiin syihin voi eikä saa vedota lääkärinammattia harjoitettaessa: Lääkäri joka ei näe ikäihmisillä tai kehitysvammaisilla olevan ihmisarvoa ei saa kieltäytyä heitä hoitamasta. Suomi suomalaisille -aatteeseen ei saa vedota maahanmuuttajapotilaan kohdalla.
Jos lääkärin kieltäytyminen hoitamasta avataan hänen henkilökohtaisille arvovalinnoilleen, on potilaan oikeusturva pahasti vaarassa. Potilaan täytyy voida luottaa siihen, että lääkäri ratkaisee hoitopäätöksen vain hoidon vaikuttavuuden ja riskien perusteella. Ei henkilökohtaisten arvojensa tai mielipiteidensä pohjalta sen mukaan mitä ajattelee kehitysvammaisista, muistisairaista, ikäihmisistä, alkoholisteista, abortista tai muusta. Jos tämä ei käy, ei pidä ryhtyä lääkäriksi. Tämä on eettinen valinta potilaan ja omantunnon hyväksi.