Ajankohtaista

Kuukauden puheenaihe
Maaliskuu 2022

Venäjän hyökkäys Ukrainaan

Heräsimme järkyttyneinä torstaiaamun 24.2.2022 uutisiin Venäjän laajamittaisesta hyökkäyksestä Ukrainaan. Tilanne on erittäin vakava. Tärkeintä on tällä hetkellä säilyttää EU:n Venäjä-politiikan yhtenäisyys ja parantaa toimintakykyämme. Tämä koskee ensisijaisesti taloudellisia pakotteita. Muista mahdollisista operaatioista yhtenäisen EU:n on löydettävä yhteinen toimintalinja Yhdysvaltojen ja Naton kanssa pikaisesti.

Päivitetty 25.2.2022.

Ollakseen tehokas EU tarvitsee hyvin koordinoituja, yhtenäisiä ja nopeita reaktioita etenevään Venäjän sotilaalliseen hyökkäykseen Ukrainaan. Reaktioilla on oltava tosiasiallista vaikutusta ja tehoa tällä hetkellä esitettyjä ja sovittuja keinoja laajemmin. Näihin kuuluvat tärkeysjärjestyksessä ensimmäiseksi energiayhteistyön katkaiseminen Venäjän kanssa, kuten myös energiantuonnin katkaiseminen Venäjältä. Valtaosa energiatuonnista EU-alueelle on Venäjältä. Valtaosa Venäjän vientituloista puolestaan tulee energianviennistä, josta kaksi kolmasosaa suuntautuu Eurooppaan. Kaasun, öljyn ja sähkön tuonti pitäisi keskeyttää Venäjältä Eurooppaan. Myös Hanhikivi-ydinvoimahanketta olisi nopeasti uudelleenharkittava. Yhteistyö Rosatomin, Venäjän valtionyhtiön, kanssa on keskeytettävä. Jos näin ei tehdä, olemme omalta osaltamme rahoittamassa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Tämän jälkeen pakotteissa tulee kansainvälisestä maksujärjestelmästä SWIFTistä poissulkeminen tehokkaasti, niin että se koskee myös mahdollisuutta käyttää kolmansien maiden maksukanavia. Viimeisenä on teknologian vientipakotteiden laajentaminen. Euroopan ja kansainvälisen yhteisön on reagoitava nopeasti ja osoitettava, että se on tosissaan. Kun Ukrainan operaatio on päässyt etenemään jo liian pitkälle, lisäpakotteiden miettiminen siinä vaiheessa on tehottomampaa ja myöhäistä. Lisäksi riskinä on, että opetamme vihamieliset ja aggressiiviset osapuolet siihen, että nopea ja raju yllätysisku Euroopassa toimii, koska reaktiokykymme on liian hidas ja vaatimaton.

Pitkällä jatkumolla preferenssi on aina eskalaation vähentäminen ja neuvottelut, mutta mikäli ne eivät onnistu ja tuota tulosta, on siitä tulevien seurauksien myös oltava selkeitä. Luonnollisesti on syytä yrittää säilyttää keskusteluyhteys Venäjän kanssa ja käyttää kaikki olemassa olevat diplomatian keinot niin hatarilta kuin ne tässä tilanteessa näyttävätkin.

Lue myös tiistain 22.2. kirjoitukseni aiheesta:

Venäjän presidentin Vladimir Putinin maanantai-iltainen puhe ja separatistialueiden Donetskin ja Luhanskin tunnustaminen itsenäisiksi ”kansantasavalloiksi” olivat jo räikeä loukkaus Ukrainan itsenäisyyttä ja Euroopan koskemattomuutta kohtaan. Venäjän “rauhanturvajoukkojen” vieminen venäjänkielisten vähemmistöjen tueksi Itä-Ukrainan alueelle on selvästi valheellinen ja keinotekoinen interventio Ukrainan itsenäisyyteen, joka vaatii myös EU:n pikaisia toimia.

Kaavaillut talouspakotteet täytyy nyt ottaa käyttöön nopeasti, ensimmäisten joukossa energiayhteistyön voimakas rajoittaminen. Noin kaksi kolmasosaa Venäjän kaasuviennistä suuntautuu Eurooppaan ja laskut nousevasta energian hinnasta ja siihen kohdistetut tuet valuvat suoraan Venäjän autokraattisen johden taskuun. Tässä tilanteessa Nord Stream 2 hankkeena ei voi enää jatkua, ja Venäjältä tulevan kaasun tuontiin on puututtava nopealla aikataululla.

Suomen riippuvuus Rosatomista asettuu myös vähintäänkin kyseenalaiseen valoon tässä tilanteessa. Hallituksen on pikaisesti harkittava Rosatom-yhteistyöstä luopumista ja Hanhikivi-ydinvoimahankkeen lopettamista tai ainakin jäädyttämistä, kunnes toisenlainen yhteistyökumppani voidaan löytää. Toivottavasti Suomen hallitus toimii myös aktiivisesti eurooppalaisessa yhteistyössä yhteisten ratkaisujen löytämiseksi ja energiapakotteiden aikaansaamiseksi. Kriisin yhteydessä on korostunut tarve edistää EU:n energiapolitiikan strategista autonomiaa.

Talouspakotteiden merkitystä ei tule vähätellä, koska niiden vaikutukset Venäjän ja sen autokratian toimintaedellytyksiin voivat olla tosiasiallisesti paljon suurempia ja dramaattisempia kuin esimerkiksi sotilasoperaatioihin. Pakotteiden on oltava oikeasuhtaisia, eikä kaikkea kannata käyttää hätiköiden. Mikäli Venäjä eskaloi Ukrainan kriisiä, meillä on käytössämme vielä joukko talouspakotteita, kuten kansainvälisestä maksujenvälitysjärjestelmästä eristäminen. Haluamme toki välttää eskalaatiota ja säilyttää mahdollisuuden purkaa pakotteita, jos tilanne lieventyy – mutta myös lisätä niiden käyttöä tarvittaessa.

Aiemmat kuukauden puheenaiheet

Sirpa livenä ja linjoilla

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Sirpa somessa