Kannanotot

Inhimillinen Eurooppa Kannanotot

Pietikäinen: ”Europarlamentti työaikadirektiivin käsittelyssä ihmisten puolella”

1.5.2009 Inhimillinen Eurooppa Kannanotot

Tällä viikolla pitkään sorvattu työaikadirektiivi kaatui, kun parlamentti ja neuvosto eivät onnistuneet löytämään sopua parlamentin joulukuisen äänestyksen jälkeen käynnistetyissä sovitteluneuvotteluissa.

Aktiivisesti parlamentissa asian parissa työskennellyt ja neuvottelujen etenemistä seuranneen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen mukaan parlamentti piti viimeiseen asti palkansaajien puolta: ”työaikadirektiivin käsittely tuo hyvin esille sen, miten instituutioiden välisissä neuvotteluissa parlamentti on se, joka seisoo ihmisten puolella. Neuvosto puolestaan edustaa hallitusten välillä saavutettuja kompromisseja, jotka eivät usein ole kenenkään kannalta toivottavia”.

Pietikäisen mukaan työaikadirektiivin kaatuminen on valitettavaa, mutta edelleen parempi vaihtoehto, kuin neuvoston tarjoama: ”neuvoston esitys olisi pidentänyt viikkotyötuntien enimmäismäärää jopa 60-65 tuntiin. Euroopan parlamentti piti neuvotteluissa huolen siitä, ettei tästä syntynyt historian ensimmäistä työolojen huononnusdirektiiviä vaatimalla, että mahdollisuus kiertää 48 viikkotunnin enimmäistyömäärää tulee poistaa” toteaa Pietikäinen.

Tämä niin kutsuttu opt-out järjestelmä on nykyisellään käytössä ja direktiivin kaatuminen tarkoittaa sitä, että se jää toistaiseksi vielä voimaan. ”Jos neuvoston kanta olisi voittanut, oltaisiin uudella direktiivillä kuitenkin sementoitu tämä työntekijöiden oikeuksia polkeva käytäntö pitkälle tulevaisuuteen. Uudistusehdotuksen kaaduttua jää mahdollisuus seuraavan parlamentin kaudella muuttaa tilanne”, europarlamentaarikko muistuttaa.

Pietikäisen mukaan tärkeää uudistuksen kannalta on se, että parlamenttiin valitaan sellaisia meppejä, jotka ovat valmiita aktiivisesti ajamaan sosiaalisempaa Eurooppaa ja työelämän reiluja pelisääntöjä: ”parlamentti on yleisesti ottaen sosiaalisemman ja reilumman Euroopan puolestapuhuja ja on tärkeää, että seuraavakin parlamentti ajaa hallituksien kapeammista, kansallisista intresseistä koottuja kompromisseja kunnianhimoisempaa politiikkaa ja pelisäännöstöä koko Eurooppaan”.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista