Kannanotot

Yleinen

Parlamentti tukee Iranin naisten tietä muutokseen

7.10.2022 Yleinen

Iranin siveyspoliisin mielivallasta alkunsa saaneet mielenosoitukset jatkuvat ja voimistuvat yhä Iranissa. On ollut voimauttavaa nähdä, kuinka iranilaiset naiset ovat nousseet puolustamaan naisten oikeuksien vahvistamista, naisten alistamisen lopettamista ja naisten oikeutta omannäköiseensä elämään.

22-vuotias kurdinainen Mahsa Amini julistettiin Iranissa kuolleeksi 16. syyskuuta. Hän oli joutunut sairaalaan sen jälkeen, kun Teheranin siveyspoliisi oli pidättänyt hänet, poliisin mukaan huivipakon rikkomisesta. Aminin kuolinsyy on edelleen epäselvä, mutta Aminista julkaistut sairaalakuvat viittaavat siihen, että hänellä olisi ollut kallovamma. Epäilys on vahva siitä, että Amini menehtyi siveyspoliisin käsissä. Aminin kuolema on oikeuttamaton ja jälleen kerran yksi surullinen osoitus siitä, mihin epätasa-arvoiset systeemit johtavat ja mitä ne naisille tarkoittavat.

Täysistunto keskusteli tällä viikolla Mahsa Aminin kuolemasta ja Iranin mielenosoituksista ja äänesti torstaina julkilausumasta, joka tuomitsee Aminin kuoleman ja siihen johtaneet olosuhteet. Parlamentti myös vaatii Irania tutkimaan perinpohjaisesti Aminin kuolinsyyn ja syytökset Aminin kokemasta pahoinpitelystä ja kidutuksesta.

Iranissa puhjenneet mielenosoitukset ovat johtaneet lukuisten ihmisoikeuspuolustajien perusteettomiin pidätyksiin ja väkivaltaisuuksiin. Parlamentin julkilausuma tukee mielenosoituksia, vaatii Irania takaamaan oikeuden mielensä osoittamiseen ja vaatii perusteetta pidätettyjen ihmisoikeuspuolustajien vapauttamista.

Lue lisää:

Täysistunnossa torstaina hyväksytyt tekstit

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin avauspuheenvuoro

 

Teksti on osa lokakuun I uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Artin Bakhan / Unsplash.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista