Kannanotot

Blogi

Parempia oikeuksia eurooppalaisille kuluttajille

5.12.2020 BlogiEkologinen Eurooppa KannanototYleinen

Marraskuun täysistunnossa hyväksyttiin myös kaksi kuluttajien oikeuksien kannalta tärkeää tekstiä, joista toinen vauhdittaa kestävämpiä sisämarkkinoita ja toinen tuoteturvallisuutta. Tuotteissa täytyy jatkossa olla pakolliset merkinnät ja selkeää tietoa niiden korjattavuudesta ja kestävyydestä. Niitä ei voisi suunnitella niin, että ne vanhenevat ja jäävät käyttökelvottomaksi ennen aikojaan. Sen sijaan, että kuluttaja ostaisi aina vanhan lahottua uuden laitteen, hän voi ensimmäistä ostaessaan aiempaa helpommin arvioida, kuinka kestävä ja korjattava hänen ostoksensa on.

Tämä on erinomainen uutinen kiertotalous- ja ilmastotavoitteiden kannalta, sillä tällä hetkellä esimerkiksi elektroniikan korjauttaminen on kuluttajalle usein kannattamatonta. Se on kestämätöntä sekä ympäristön että kuluttajan kannalta – nykytilanne aiheuttaa esimerkiksi tarpeettoman isoja määriä elektroniikkajätettä ja loven kuluttajan lompakkoon.

Teksti kestävistä sisämarkkinoista sisältää myös korjattavuuden helpottamisen – tuotteiden korjattavuuden pitäisi olla peruslähtökohta ja edullista ja houkuttelevaa kuluttajille. Ennen muuta se olisi kuluttajan oikeus. Tekstissä huomioidaan myös myymättä jääneiden, yhä kelpoisten tuotteiden käyttö. Niiden hävittämistä pyritään estämään, ja näin edistetään uudelleenkäyttöä.

Kaikkien tuotteiden tulee EU-markkinoilla olla uudelleenkäytettäviä, korjattavia ja mahdollisimman pitkälle kierrätettäviä. Tavoite on, että tuotteet suunniteltaisiin alun perinkin designing out waste -periaatetta noudattaen, siis niin, että ne tuottavat mahdollisimman vähän jätettä koko elinkaarensa aikana ja vanhennuttuaan. Tuotteiden pitää päätyä koko EU:ssa tehokkaasti kierrätykseen jätevuoren huipun sijaan.

Lue lisää:
Kohti kestävämpiä sisämarkkinoita yritysten ja kuluttajien hyväksi
Tuoteturvallisuus sisämarkkinoilla

Kuva: European Union 2018 – Source: EP / Emilie Gomez

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista