COVID-19-pandemia paljasti meille hoiva-alan pahan resurssipulan ja puutteet pitkäaikaishoivassa ja ikäihmisten hoivassa. Siksi EPP-ryhmä vaati Euroopan komissiolta esitystä yhteisestä eurooppalaisesta hoivastrategiasta.
EPP:n aloitteesta parlamentti laati vuonna 2022 myös kunnianhimoisen hoivamietinnön, jossa vaaditaan jokaiselle oikeus laadukkaaseen ja saavutettavaan hoivaan, yhteisiä laatumittareita hoivan laadun mittaamiseen, itsemäärämisoikeuden tukemista ja riittäviä resursseja.
Komissio tunnusti esityksessään hoiva-alan pahan resurssipulan, hankalat työolot ja hoivan laadun puutteet sekä epätasa-arvon eri EU-maiden välillä ja sisällä. Hyvälaatuista hoivaa ei ole, jos työolot eivät ole kunnossa ja sote-henkilökunta motivoitunutta ja hyvinvoivaa.
Erityisen hyvä asia on, että strategia sisälsi esityksen pitkäaikaishoivan EU:n laajuisista suosituksista, jotka jäsenmaat hyväksyivät joulukuussa 2022. Strategiassa tärkeää on myös siirtyminen asiakaslähtöiseen hoivaan, laitoshoidon vähentäminen, ikäystävälliset asuinympäristöt ja hoivattavien itsemääräämisoikeudenvahvistaminen.
Komission esityksestä puuttuvat kuitenkin työkalut hoivan laadun mittaamiseen yhteisesti EU-tasolla. Näitä kunnianhimoisia mittareita vaadimme parlamentin hoivaraportissa, jossa olin viime vuonna toinen parlamentin pääneuvottelija.
Harmillisesti myös omaishoitajien tukeminen jäi komission esityksessä heikoksi. Parlamentin raportissa vaadimme vahvempaa tukea omaishoitajille ja muun muassa heille omistettua omaishoitajaohjelmaa, jonka puitteissa voitaisiin muun muassa luoda omaishoitajuudelle yhteinen määritelmä Euroopan-laajuisesti.
Parlamentti ja EPP-ryhmä haluavat reilusti lisää kunnianhimoa omaishoitajuuden tukemiseen, mutta sitä ei vielä tässä esityksessä näy. Työ paremman hoivan ja eurooppalaisten omaishoitajien puolesta jatkuu edelleen. Hoivan laadun parantamisen pitäisikin olla seuraavan komission kärkihankkeita.
Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan