Kannanotot

Yleinen

Päivän vanhojen kukkotipujen tappaminen tulisi kieltää lailla

12.5.2023 Yleinen

Torstaina täysistunnossa oli äänestysten jälkeen käsittelyssä kukkotipujen ja naaraspuolisten ankanpoikasten epäeettinen tappaminen. Puhuin itse keskustelussa ensimmäisenä, sillä olin suullisen puheenvuoron pöytääjä. Lisäkseni 60 Euroopan parlamentin jäsentä vaativat kanssani kukkotipujen ja ankanpoikasten tappamisen lopettamista jauhamalla ja kaasuttamalla.

Arvioiden mukaan 330 miljoonaa kukkotipua ja miljoonia naaraspuolisia ankanpoikasia teurastetaan vuosittain EU:ssa kananmuna- ja hanhenmaksateollisuudessa jauhamalla tai kaasuttamalla. Tämä epäeettinen rutiinikäytäntö aiheuttaa huomattavaa ja tarpeetonta kärsimystä ja on myös ristiriidassa Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimuksen Artikla 13 kanssa, jossa eläimet tunnustetaan tunteviksi olennoiksi.

Odotan tulevalta eläinten hyvinvointilain uudelleenavaukselta kunnianhimoisia tavoitteita eläinten, erityisesti tuotantoeläinten, hyvinvoinnin parantamiseksi. Tähän kuuluisi EU:n kattava kielto kukkotipujen ja naaraspuolisten ankkojen tappaminen. Lisäksi kiellon piiriin olisi otettava myös muut tuotantoeläimet, kuten esimerkiksi kilipukit. 

Teksti on osa toukokuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista