Kannanotot

Blogi

Päästövähennyksiin kannattaa kannustaa

27.4.2010 Blogi

Vuoteen 2020 mennessä olisi mahdollista leikata hiilidioksidipäästöjä jopa 40 prosenttia. Näin osoittaa tiistaina julkaistu Stockholm Environment Institute yhteistyössä Friends of Earthin kanssa laatima julkaisu.

Julkaisun pääviesti on 40 prosentin leikkausten olevan teknisesti mahdollisia: huomattavien päästöleikkausten toteuttaminen vaati erittäin päättäväistä poliittista toimintaa ja koko yhteiskunnan läpäisevän muutoksen aloittamista. Linkki tutkimukseen löytyy osoitteesta http://www.thebigask.eu/40percentstudy

Osallistuin julkaisutilaisuudessa järjestettyyn paneelikeskusteluun yhdessä energiapääosaston Philip Lowen, ilmastonmuutoskomissaarin edustajan Gerardus Klaassenin ja vihreiden luxembourgilaisen mepin Claude Turmesin kanssa. Painotin omassa puheenvuorossani oikeanlaisen säätelyn ja poliittisten kannustinten tärkeyttä.

Esimerkkinä uudistusta tukevista politiikoista ovat erityisesti EU:n budjetin uudistaminen siten, että budjetilla tuetaan EU:n vihreää kasvua ja ilmastopolitiikan tavoitteita. Samalla tavoin EU:n jakamien tukien tulee olla linjassa tavoitteiden kanssa niin, ettei unioni tue vanhaa, saastuttavaa teollisuutta ja tuotannonmuotoja.

EU:n kilpailukyky riippuu sen kyvystä uudistua, ei roikkua mahdollisimman pitkään vanhassa. Poliitikkojen soisi useamminkin muistavan myös sen, että bisnes on aina kannattavaa – kysymys on vain siitä, kenelle. Uusilla, vasta nousevilla sektoreilla on paljon vähemmän lobbausvoimaa kuin jo paikkansa aikaa sitten varmistelleilla vanhoilla teollisuudenaloilla. Jälkimmäisissä on kuitenkaan tuskin Euroopan kilpailukyvyn tulevaisuus, valitettavasti niiden ääni kuuluu politiikan käytävillä kuitenkin kovempana kuin vasta versovien yritysten ja alojen.

Klaassen muistutti, että komissiossa on parhaillaan valmisteilla tiedonanto, jossa pohditaan keinoja ja kustannuksia, jotka koituisivat siitä, jos EU sitoutuisi 30 prosentin päästöleikkauksiin vuoteen 2020 mennessä 20 prosentin sijaan. Komission soisi ottavan mukaan valmisteluihin myös tänään julkaistun raportin ajatuksia.

P.S. Terveiset Hämeenlinnaan, josta tulppaanimatkalleen saapuneet seniorit kävivät päivän aluksi ilahduttamassa työpäivääni ja tutustumassa parlamenttiin Brysselissä. Kauniit kiitokset myös tulppaanisipuleista, joista puhkeavat kukat ilahduttavat ensi keväänä kotipihalla!

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista