Kannanotot

Blogi

Osta itsesi onnelliseksi?

18.2.2010 Blogi

Yhdysvaltalaisen tutkimusinstituutti Worldwatchin vuosiraportti Maailman tila 2010 keskittyy tänä vuonna kulutuskulttuurimme tuhoisuuteen. Jatkuvaan kulutukseen vahvasti nojaava yhteiskunta- ja talouskasvumalli on tuotava tiensä päähän, jos ihmiskunta toivoo pelastavansa maapallon alati kasvavilta resurssi-, ympäristö- ja ilmasto-ongelmilta.

Maailman tila 2010 nostaa esille sen valtavan haasteen, minkä edessä yhteiskuntamme ovat. Jos jokainen maailman kansalainen kuluttaisi esimerkiksi yhtä paljon kuin keskiverto amerikkalainen, riittäisi maapallon raaka-aineista jaettavaa vain 1,4 miljardille ihmiselle. Kulutustahdista kertovat myös vuonna 2008 ostetut miljardit kulutushyödykkeet: tuolloin maailmassa ostettiin esimerkiksi 85 miljoonaa jääkaappia, 297 miljoonaa tietokonetta ja 1,2 miljardia matkapuhelinta.

Raportissa painotetaan syvällekäyvää muutosta nykyistä kestävämmille arvoille rakentuvaan kulttuuriin. Muutos tarvitsee sitä tukevia politiikkoja, mutta muutosta ei voida pakottaa vain ylhäältäpäin – sen täytyy läpäistä kaikki yhteiskunnan kerrostumat. Tietoista muutosta tarvitaankin kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla: liiketaloudessa, koulutuksessa, mediassa, hallinnossa sekä perinteisissä ja sosiaalisissa liikkeissä. Täysin synkeää ja toivotonta kuvaa raportti ei tulevaisuudesta kuitenkaan maalaa, vaan muutoksen mahdollisuus ja toteutettavuus ovat vahvasti läsnä, muiden muassa esimerkeissä aloista ja tapauksista, joissa muutos on jo lähtenyt liikkeelle.

Maailman tila 2010 -raportin tiimoilta järjestetään huomenna perjantaina (19.2.) keskustelutilaisuus Vanhalla ylioppilastalolla klo 13 alkaen. Otsikolla ”Onni on uunituore matkapuhelin” järjestettävä tilaisuus on yleisölle avoin. Olen itse yksi tilaisuuden puhujista. Tervetuloa!

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista