Kannanotot

Blogi

Mitä seuraa keskustaoikeiston eurovaalivoitosta?

8.6.2009 Blogi

Lämmin, iso ja nöyrä kiitos kaikille äänestäjilleni ja tukijoilleni! Pyrin parhaani mukaan olemaan tukenne, luottamuksenne ja työnne arvoinen. Toivon, että pidämme tiiviisti yhteyttä jatkossakin.

Keskustaoikeisto on yleiseurooppalaisesti eurovaalien voittaja: EPP saa ilmeisesti yhteensä noin 270 paikkaa 736:sta eli se tulee olemaan europarlamentin selvästi suurin ryhmä. Sosialistit ovat toiseksi suurimpia ilmeisesti noin 160 parlamentaarikon ryhmällään.

Kuten tähänkin asti valtaosa tärkeimmästä lainsäädännöstä linjataan näiden kahden ryhmän yhteistyönä. Mielestäni tämä on hyvä asia. Euroopan pitkäjänteinen kehittäminen ei voi olla satunnaisten koalitioiden avulla saavutettavia kertavoittoja, vaan tärkeää on, että keskeiset poliittiset ryhmät tukevat tehtyjä päätöksiä pitkällä aikavälillä. Suurten puolueiden pitkäjänteisen yhteistyön tarve europpalaisen vakauden perustana ymmärretään hyvin EPP:n sisällä.

Tämä on hyvä muistaa nyt, kun vasemmisto kärsi euroopanlaajuisesti selkeän tappion. Sosialistit eivät onnistuneet hyödyntämään heille suosiollista vaalimomentumia, joka oli tarjolla maailmanlaajuisen finanssikriisin ja sitä seuranneen taantuman keskellä. Europarlamentin voimasuhteisiin vaikutti ratkaisevimmin sosialistien tappio neljässä EU:n kuudesta suurimmasta maasta, Ranskassa, Saksassa, Italiassa ja Puolassa. Sen lisäksi hallitusvastuu rokotti demareiden kannatusta myös Espanjassa ja Isossa-Britanniassa.

Äärioikeisto ja nationalistit pärjäsivät ennen kaikkea Itävallassa, Unkarissa, Hollannissa ja Isossa-Britanniassa. Kannatuksen kasvu yleiseurooppalaisesti oli kuitenkin maltillisempi kuin monissa ennusteissa. Kasvanut populistien joukko lisää kyllä ääntä parlamentin istunnoissa, mutta suurempaa vaikutusta poliittiseen yhteistyöhön tai parlamentin päätöksiin sillä tuskin on. Vihreiden runsaat viisikymmentä paikkaa sen sijaan tulee vahvistamaan EU:n ympäristö- ja ilmastopolitiikan otetta.

Kaiken kaikkiaan eurovaalien suurimpina voittajina voidaan pitää äänestäjiä ennätysalhaisesta äänestysprosentista huolimatta: parhaiten pärjäsivät puolueet ja ehdokkaat, jotka tukevat yhteiseurooppalaista projektia ja haluavat nähdä tehokkaan EU:n, joka vastaa ihmisten arjen ongelmiin. Eiköhän tällä porukalla ihan hyvää ihmisten eurooppaa rakenneta.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista