Kannanotot

Blogi

Mitä kuuluu naistenpäivänä?

8.3.2010 Blogi

Tänään 8.3. vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Vaikka asian pitäisi olla mielessä 365 päivänä vuodessa, on paikallaan jälleen kerran kysyä mitä kuuluu naisille vuonna 2010?

Vuosien työstä huolimatta naisen euro on työelämässä edelleen 80 senttiä. EU-maiden vertailussa Suomi on naisten ja miesten välisissä palkkaeroissa keskikastia, pohjoismaisiin kumppaneihin verrattuna palkkaerot ovat Suomessa suuremmat.
Yksi keskeinen syy naisten ja miesten kukkaroiden eroon johtuu siitä, että monet naiset edelleen urallaan törmäävät lasikattoon. Siihen nähden, että maassamme reilusti yli puolet korkeakoulututkinnon suorittaneista on naisia, yksityisen ja julkisen sektorin johtopaikat ovat räikeän miesvaltaisia.
Euroopan komissio on aloittanut maaliskuun alussa tiedotuskampanjan kaikissa EU-maissa. Suomessakin kampanjaan voi törmätä julisteessa, jonka nainen ja mies kysyvät: ”Onko työmme samanarvoista?” On hyvä, että palkkaerojen epäkohta tunnistetaan koko Euroopassa. Kampanjaa voi levittää kuka tahansa EU-kansalainen tilaamalla materiaalia komissiolta. Materiaaliin voi tutustua kampanjan sivulla.

Naisten asemaan työelämässä haetaan akuutisti parannusta myös parlamentissa käsittelyssä olevalla raskaussuojeludirektiivillä. Sillä pyritään luomaan eurooppalainen vähimmäistaso raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten suojelulle. Direktiivissä esitetään äitiysvapaata pidemmäksi ja korvattavaksi täydellä palkalla, millä olisi voimaantullessaan vaikutusta naisten asemaan kaikissa EU-maissa.
Naisten asema paranee askel kerrallaan. Näissä askelmerkeissä meillä suomalaisilla on sekä annettavaa että myös omaksuttavaa.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista