Kannanotot

Blogi

Lomailijoiden oikeudet samalle viivalle

12.7.2013 BlogiInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Kesälomalle lähtijälle toivotetaan onnistunutta ja rauhallista lomaa. Aina käytännön suunnitelmat eivät kuitenkaan toteudu odotetulla tavalla. Verkon kautta varattu junien, bussien, lentojen ja laivojen yhteensovittaminen voi johtaa aikataulupainajaiseen. Yhdenkin tekijän muutos ketjutetussa matkassa voi koitua lomailijalle kalliiksi.

Komission päätös päivittää yli kaksikymmentä vuotta vanha pakettilomadirektiivi tuo matkailijoiden kuluttajansuojan internet-aikakaudelle. Perinteisten järjestettyjen pakettilomien osuus eurooppalaisista matkoista on vähentynyt ja ehdotus pyrkii selkeyttämään matkustajan oikeuksia ja palveluntarjoajien velvoitteita. Kuluttajansuoja laajenee käsittämään lennot, majoituksen ja vaikkapa vuokra-autopalvelun yhdistäviä kokonaisuuksia, mitkä matkustajat varaavat yhden verkkopalvelun kautta.

Ongelmatilanteen tullen matkustajilla on oltava oikeus saada tietoa yhdestä paikasta ja saman tahon on myös kannettava vastuu koko matkan palveluiden toimivuudesta. Eri liikennepalvelujen yhteensovittaminen ei olisi enää vain kuluttajan onnekkuuden varassa. Parannuksen myötä matkailija saisi perua räätälöidyn pakettimatkansa jo ennen kotoa lähtöään kohtuullista korvausta vastaan. Maksutta matkan saisi peruuttaa, mikäli kohdemaahan iskisi luonnonkatastrofi tai ulkoministeriö toteaisi matkustamisen olevan sinne liian riskialtista. Jos lentoyhtiö tai muu palveluntarjoaja ajautuisi konkurssiin, matkustajalla olisi oikeus saada rahansa takaisin ja hänen kotimatkastaan huolehdittaisiin.

Moni meistä saattaa hätkähtää näistä lukiessa, sillä suurin osa ihmisistä on kuvitellut kuluttajansuojan kattavan heidän oikeutensa tällaisissa tilanteissa. Näin ei kuitenkaan ole ollut matkailijalle räätälöityjen pakettien osalta. Olen kiinnittänyt huomiota matkailijoiden oikeuksiin sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokuntani lausunnossa, jonka mukaan myös hinnoittelua monimutkaistavat piilokustannukset tulisi kieltää ja liikuntarajoitteisten matkustajien oikeudet tulisivat olla yhtenäiset. Lausunnon voit lukea linkin takaa täältä.

Matkailuala kasvaa ja sen vaikutus EU:n talouteen ja työllisyyteen on merkittävä, siksi alan selkeä sääntely on kuluttajansuojan kannalta tärkeää.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista