Kannanotot

Blogi

Lisää Helenoita

11.5.2015 Blogi

Tarvitsemme EU-politiikkaa seuraavaa analyyttista uutisointia. Sitä tekevät Brysselin kirjeenvaihtajat ja joukko toimittajia kotimaantoimituksissa. Tällaiselle työlle toivoisi lisää resursseja ja tilaa mediassa.

Helena Petäistö on ulkomaanjournalismin ja Euroopan unionista kertovan journalismin uranuurtajia, joka on palkittu työstään myös Suomen Kuvalehden journalistipalkinnolla. Arvostan hänen pätevyyttään ja osaamistaan suuresti. Soisalon Seutu -lehdessä viikonloppuna julkaistusta artikkelista saattoi saada tästä asiasta väärän kuvan.

Halusin kertoa, ettei pelkkä yleisuutisointi EU:sta sellaisenaan riitä, vaan tarvitsemme merkittävästi enemmän myös paikallisesta näkökulmasta EU:n vaikutusta avaavia juttuja. Käytin esimerkkinä täältä EU:n ytimestä kertovasta journalismista Petäistön legendaarista raportointia huippukokouksista.

Huippukokousuutisointi kuten muukaan digiagengojen, energiaunioneiden tai turvallisuuspolitiikan pohdintojen avaaminen ei yksin riitä, mutta hyvin tarpeellisia ne silti ovat. Petäistö on toimittaja, jonka uran nimenomaan toivoisin toimivan esimerkkinä siitä, miten mediatalot voisivat EU-uutisointiin panostaa.

EU:n yleispolitiikasta raportointi ei ole vastakohta paikalliselle ihmisten arjesta katsovalle kertomiselle, jossa EU:n roolia ja tehtyjen päätösten ihmisten arkeen avataan. Molempia tarvitaan paljon nykyistä enemmän ja niiden tehtävät ovat erilaisia.

Olen hyvin pahoillani syntyneestä väärinkäsityksestä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista