Kannanotot

Blogi

Lautanen tyhjäksi

25.4.2012 BlogiSirpa sanonut

400 grammaa jauhelihaa. Perusostos kauppareissulla. Laita 250 tuollaista 400 gramman rasiaa päällekkäin ja saat aikaan noin 25 metriä korkean tornin. Tuon verran keskiverto eurooppalainen heittää joka vuosi ruokaa hukkaan.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT julkaisi vastikään omat arvionsa suomalaisten ruokahävikistä. Olemme himpun verran keskitason paremmalla puolella, joskin 120-160 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ravintoa päätyy meilläkin jätteeksi. Paitsi että ruuan hukkaan heittäminen on yksinkertaisesti täysin turhaa, niin jätevuorissa syntyy mittavia kasvihuonepäästöjä, MTT:n arvion mukaan jopa prosentin verran kaikista päästöistämme.

Kuluttajien pois heittämä ravinto on vain osa kokonaiskuvaa. Ruuan tuotanto-, kuljetus ja varastointivaiheissa ravintoa menee hukkaan vielä suurempi määrä. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n arvion mukaan noin kolmasosa maailman ruokatuotannosta. 

Ruokaa valuu hukkaan ympäri maailmaa, mutta lautasilta jätteiden sekaan kipattavat perunat ja vatkulit ovat ensisijassa vauraamman pallonpuoliskon ongelma. Moralisointi ei tässäkään asiassa auta, vaan syyllinen löytyy taas peilistä. Toiveita voi tosin heittää myös elintarviketeollisuuden perään.

Ruokaostoksilla käymisen kulttuuri on muuttunut. Vanhoja kunnon ostoslistoja näkee yhä harvemmin ihmisten käsissä. Ruuan valmistukseen ja ostosten suunnitteluun käytetään vähemmän aikaa. Toisaalta tilanteessa, jossa useat elintarvikkeet on saatavilla vain valmiiksi pakattuina ja yhden koon ratkaisuina, suunnittelusta ei välttämättä ole juuri iloa. Kaupan hyllyssä jäljellä oleva 700 gramman säästöpakkaus ei välttämättä vastaa käsillä olevaa tarvetta ja ruokaa päätyy taas helposti hukkaan.

Ruuan hävikki ja sen mukana syntyvä ympäristöongelma on niitä kysymyksiä, johon me kaikki voimme helpohkosti vaikuttaa. Pyritään valmistamaan ruokaa tarpeen mukaan ja syödään lautanen tyhjäksi.

(Blogi on julkaistu 25.4 Iltalehti.fi -sivustolla, jossa aloitin uutena bloggaajana. Tästä linkistä pääset blogiin Iltalehti.fi -sivustolla.)

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista