Kannanotot

Inhimillinen Eurooppa Kannanotot

Lapin kansa, Vastine 13.5. Pääkirjoitussivun Puheenaihe-palstaan: Tavoitteena yhtenäinen kuluttajansuoja Euroopassa

15.5.2009 Inhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Lapin Kansassa (13.5.) tuodaan esiin pelko siitä, että Suomen kuluttajasuoja  Euroopan Unionissa huonontuu. Totta on, että kuluttajansuojasääntelyä ollaan uudistamassa. Uudistus ei kuitenkaan tarkoita harmonisointia huonoimman vaihtoehdon mukaan. Uskon, että kaikki suomalaiset europarlamentaarikot puolustavat yhdessä suomalaisen kuluttajan etua. Näin tekee myös valtioneuvosto.

Kuluttajansuojan yhtenäistäminen EU:n alueella on tavoitteena yrityksille hyvä. Mutta jos jäsenvaltiot eivät voisi enää säätää direktiiviä parempia oikeuksia kuluttajalle, tällainen vaihtoehto taas on tyrmättävä.

Sääntelyssä voidaan laatia maksimi- ja minimiehtoja. Kuluttajansuojaan maksimi-ajattelu ei sovi. Suomen ja muiden maiden tulee jatkossakin voida ylläpitää nykykäytäntöä. Itse ajan ajatusta, jossa pidetään kiinni minimivaatimuksista, jotka mahdollistavat myös paremman sääntelyn.

Nykyisin Suomessa tuotteella on käyttöikä, jonka ajan tuotteen pitää kestää. Ekologisinta on, että tavarat kestävät mahdollisimman pitkään. Vastuu tuotteesta ei ole ainoastaan myyjällä, vaan myös tavaran maahantuojalla ja valmistajalla. Tällainen eri myyntiportaat kattava vastuu on tärkeä osa kuluttajansuojaamme. Siitä on pidettävä kiinni erityisesti taloudellisesti epävakaina aikoina, jolloin kuluttajalle virheestä vastuullinen taho ei aina pysty jatkamaan toimintaansa.

Nyt ei siis olla romuttamassa korkeaa kuluttajansuojaa eikä lisäämässä yrittäjien paineita. Eikä kestävä kehitys ole vain eurooppalaisia juhlapuheita. Äänestäjät kaipaavat oikeata tietoa ja asennetta, pyrkimystä totuuteen. Negatiivisia ennakkoasenteita levittämällä ei kehitetä EU:ta eikä ylläpidetä suomalaista kuluttajansuojaa.
Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Kokoomus

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista