Kannanotot

Blogi

Kymmenen kohtaa Euroopan kasvulle

6.9.2012 BlogiVauras Eurooppa Kannanotot

Talouskurimus ei tunnu helpottavan otettaan Euroopasta. Vaikka monet jo tehdyt päätökset rakentavat sitä pohjaa, jolle tulevaisuuden eurooppalaista kilpailukykyä voidaan alkaa rakentamaan, on työtä kuitenkin vielä paljon edessä. Yhtä ainoaa taikakeinoa talouskriisiin taltuttamiseen ja toisaalta kasvun aikaansaamiseen ei ole. Alla oma listani siitä, mitä Euroopan kasvu tuekseen tarvitsee.

1. Keskitytään yhteisiin suuriin haasteisiin ja tehdään niistä mahdollisuuksia.

2. Tunnustetaan tosiasiat ja puhutaan niistä totta. Suunnitellaan toimet niiden mukaisesti.

3. Löydetään yhdessä tekemisen vahvuus yksin koskessa melomisen sijaan.

4. Arjesta sen jokainen tietää: sekä velka että vaje on mitoitettava hallittavasti. Siksi ehdotetut yhteiset menettelyt tämän toteuttamiseksi ”six pack” -lainsäädännöstä yhteiseen budjettikuriin ovat tärkeitä.

5. Finanssisektori ja pankit ovat talouden verenkierto. Finanssisektorin on oltava kohtuullinen kannustimiltaan, läpinäkyvä ja paremmin valvottu reaalitalouden palvelija. Siksi on rakennettava pankkiunioni, joka takaa eurooppalaisen valvonnan, pankkien itse rahoittaman talletussuojan ja rahaston, jonka avulla pankit laitetaan vastaamaan itse niiden mahdollisesta kaatumisesta aiheutuvat kustannuksista.

6. Maapallon luonnonvarojen rajat ovat ehdottomat. Kasvu tyssää raaka-aineiden hintojen nousuun ja ympäristöongelmien kasvuun, jos emme tee resurssitehokkuudesta kasvun ykkös-mittaria.

7. Kasvua ei synny eikä ole ilman osaavia, tulevaisuuteen uskovia ihmisiä, jotka uskaltavat ottaa riskejä. Siksi EU:n on taattava perusturva ja peruspalvelut kaikille EU-kansalaisille. Innovaatiot ja ongelmien ratkaisut vaativat osaamista. Monenlaista, mutta yllättävää. Siksi myös koulutukseen ja perustutkimukseen on panostettava.

8. Ihmiset ja yritykset tarvitsevat ennustettavuutta voidakseen rakentaa huomista.

9. Yhdessä tekeminen ei ole vain satunnaista onnenonkimista toisen kustannuksella. Ei avioliittokaan toimi niin. Siksi sisämarkkinapaketin toteuttaminen on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on lainsäädäntö, jolla pyritään lopettamaan veronkierto ja -keinottelu sekä Euroopan-sisäinen verokilpailu.

10. Yhteiset säännöt ovat reiluutta – säännöttömyys suosii vain vahvoja ja mielivaltaa. Siksi poliittinen unioni, yhteisessä demokraattisessa prosessissa tehdyt päätökset ovat reiluja – ennen kaikkea heikoimmille kansalaisille!

Kolumni ilmestynyt Viikkouutisissa, elokuu 2012

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista