Kannanotot

Yleinen

Kuluttajien vaikutusmahdollisuuksia vihreässä siirtymässä on lisättävä

12.5.2023 Yleinen

Kuluttajien oikeutta saada kestäviä, korjattavia, paranneltavia ja ympäristöystävällisiä tuotteita on parannettava. Samalla kun tiedon on oltava luotettavaa, valheelliset vihervaittamat on poistettava markkinoilta kokonaan. 

Komissio julkaisi viime vuoden keväällä paketin kuluttajien oikeuksien parantamisesta, johon kuuluu sekä sopimattomia kaupallisia menettelyjä sekä kuluttajan oikeuksia koskevien direktiivien muuttaminen. Direktiivimuutosten tavoitteena on kitkeä sekä yleisiä ilmastoväitteitä, kuten “vihreä”, “ilmastoneutraali” tai “ympäristöystävällinen”, että harhaanjohtavia väitteitä tuotteiden ilmastoystävällisyydestä. Esityksillä pyritään myös yhdenmukaistamaan erilaisten ympäristösertifikaattien myöntämisperusteita ja edistämään tuotteiden kestävyyttä ja korjattavuutta. 

Vihreään siirtymään on suhtauduttava kokonaisvaltaisesti. Suurin osa resurssikulutuksesta kasvihuonekaasupäästöistä ja luontohukasta syntyy meidän yksityisistä kulutusvalinnoistamme. Siksi meillä tulisi olla oikeus saada vain ympäristön kannalta kestäviä, pitkäaikaisia, turvallisia ja terveellisiä tuotteita, sekä luotettava tieto tuotteiden ympäristöjalanjäljestä. 

Direktiivien uudistaminen on jälleen askel oikeaan suuntaan viherpesun estämiseksi ja kuluttajien vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi, mutta parlamentin vahvistetussa kannassa olisi ollut tilaa vieläkin suuremmalle kunnianhimon tasolle. Direktiivien lopullisiin versioihin tulisi ehdottomasti lisätä kuluttajien oikeus palauttaa viallinen tai rikkoutunut tuote korjattavaksi sekä vaatimus selkeästi maininnasta, mikäli tuote on niin sanotusti kertakäyttöinen. Tämä koskisi esimerkiksi sellaisia vaatteita, jotka eivät kestä yhtäkään pesukertaa.

Teksti on osa toukokuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista