Kannanotot

Yleinen

Kriittiset raaka-aineet turvaavat omavaraisuuden

17.2.2023 Yleinen

Keskiviikkona täysistunnossa keskusteltiin EU:n uudesta Vihreän kehityksen teollisuussuunnitelmasta nettonollan aikakaudelle sekä sen myötä julkaistavasta ehdotuksesta koskien kriittisten raaka-aineiden toimitusketjujen vahvistamista. Nettonolla tarkoittaa IPCC:n mukaan samaa asiaa kuin hiilineutraali, eli ihmisen aiheuttamien päästöjen tulee olla samansuuruiset kuin ihmisperäiset nielut. Komission esitystä kriittisistä raaka-aineista odotetaan julkaistavaksi 8. maaliskuuta. 

Eurooppalaisella teollisuudella on vihreän siirtymän kannalta erityisen tärkeä tehtävä. Kuluva vuosikymmen on ratkaisevassa asemassa ilmastonmuutoksen tulevaisuudelle, eli paine toimia on suuri. Tänä aikana meidän on moninkertaistettava ponnistelumme ja kymmenkertaistettava resurssitehokkuutemme, mikäli aiomme pysäyttää yhä pahenevan ilmastonmuutoksen ja biodiversiteettikadon. 

Vihreä siirtymä on myös talouden etu, sillä vihreä siirtymä on jopa vahvistanut kilpailukykyä kun Venäjän fossiilisille polttoaineille on kilvan alettu kehittämään vaihtoehtoja. Vihreän siirtymän kunnianhimon tasoa jarrutellaan monesti viitaten eurooppalaisen teollisuuden kilpailukyvyn heikkenemiseen. Tästä ajatusmallista olisi kiireisesti päästävä eroon, sillä vihreät teknologiat tulevat tulevaisuudessa hallitsemaan maailmankauppoja. Mikäli emme Euroopassa nyt panosta vihreän teknologian innovaatioiden kehittämiseen ja ympäristökuormituksen minimoimiseen, tulemme menettämään kilpailukykymme pienenä teknologiseen osaamiseen keskittyneenä maanosana. 

Komissio tulee ehdotuksensa mukaan tekemään tänä keväänä kolme teollisuuden kilpailukykyä koskevaa ehdotusta: keskeisten teknologioiden teollista valmistusta EU:ssa tukeva säädös, kriittisiä raaka-aineita koskeva säädös jonka mainitsinkin ylempänä sekä sähkömarkkinoiden rakenneuudistus. 

Kriittisten raaka-aineiden saatavuus on merkittävä tekijä EU:n strategisen itsenäisyyden ja omavaraisuuden varmistamisessa. Mielestäni EU:n omavaraisuutta pitäisi parantaa kaikkien kriittisten hyödykkeiden ja raaka-aineiden kohdalla, ja olenkin pitänyt asiaa esillä etenkin lääkkeiden omavaraisuuden kohdalla. EU:n vihreä siirtymä, energiaremontti ja digitalisaatio vaativat kriittisiä raaka-aineita muun muassa akkujen valmistukseen ja uusiutuvan energian laitoksiin. Meidän on varmistettava, että tehokkaalla kiertotaloudella pystymme pitämään arvokkaat raaka-aineet kierrossa. Kiinan tuonnista riippuvainen teknologia uhkaa geopoliittista asemaamme sekä antaa Kiinalle vallan EU:n energiaremontin toteutumisessa. 

Odotan Euroopan komissiolta kunnianhimoista ehdotusta kriittisten raaka-aineiden saatavuudesta. Ehdotuksessa tulee panostaa kiertotalouden ja resurssitehokkuuden edistämiseen ja huomioida erityisesti esimerkiksi uusien kaivosten vaikutusta ilmastoon ja biodiversiteettiin. 

Teksti on osa helmikuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista