Kannanotot

Blogi

Korot kuntoon!

26.5.2015 BlogiUutisnauhaVauras Eurooppa Kannanotot

Parlamentti äänesti viime viikolla uudesta viitekorkoja koskevasta lainsäädännöstä. Parlamentin päätös varmistaa esimerkiksi sen, että luottonsa euriboriin sitonut suomalainen asuntovelallinen voi luottaa maksavansa aitoon markkinatilanteeseen perustuvaa korkoa.

Viitekorkojen maine on ryvettynyt laajoissa skandaaleissa, missä useamman pankin on todettu manipuloineen viitekorkoja tahallisesti. Vuonna 2012 julkisuuteen nousivat epäilyt euribor-, libor ja tibor –viitekorkojen laajamittaisista manipulaatioyrityksistä. Tuolloin muiden muassa Euroopan komissio osoitti manipulaatioon osallistuneille pankeille yli 1,7 miljardin euron sakot. Miljardiluokan sakkoja jaettiin myös Yhdysvalloissa sekä Iso-Britanniassa. Euribor/Libor –skandaalia seurasi epäilykset tiettyjä hyödykkeitä – mm. öljyä – koskevien viitearvojen sekä valuuttakorkojen manipulaatiosta.

Paljastuneet laajat väärinkäytökset eivät ole jääneet seuraamuksitta eurooppalaisessa lainsäädännössäkään. Vuonna 2014 hyväksyttiin markkinoiden väärinkäyttöä koskeva lainsäädäntö, joka sisälsi ensimmäistä kertaa myös viitekorot: lakiin kirjatut rangaistukset vaihtelevat rikosoikeudellisista seuraamuksista tuntuviin sakkoihin. Vastasin oman ryhmäni pääneuvottelijana lainsäädännön valmistelusta.

Nyt parlamentti hyväksyi viitekorkojen hallintaa ja läpinäkyvyyttä koskevan lainsäädännön, sillä viitekorkojen laadukkuutta ei voida parantaa pelkästään mahdollisista väärinkäytöksistä seuraavia rangaistuksia säätämällä. Tällä viikolla hyväksytyllä lainsäädännöllä varmistetaan mm. se, että viitekorkojen asettamiseen osallistuvia tietolähteitä valvotaan kunnolla ja taustalla olevat tiedot ovat laadukkaita ja läpinäkyviä.

Viitekorkojen paikkansapitävyydellä on käytännön merkitystä suurelle joukolle suomalaisia: Suomen vajaasta 900 000 asuntovelallisesta 85% on sitonut lainansa euriboreihin. Euroopan mittakaavassa EKP arvioi, että 40% asuntolainoista ja lähestulkoon 60 % finanssisektorin ulkopuolisista lainoista on sidottu euriboriin ja muihin kelluviin viitekorkoihin. Esimerkiksi Italiassa on arvioitu euriborin vääristelyn aiheuttaneen paikallisille kotitalouksille yhteensä noin 3 miljardin euron kustannukset.

Uudistuvien sääntöjen tavoitteena on, että viitekorot perustuisivat todellisiin kauppoihin. Tähän astihan esimerkiksi euribor on määräytynyt siten, että järjestelmään osallistuvat pankit ovat kertoneet arvionsa siitä, millaisella korolla olisivat valmiita tekemään talletuksen johonkin toiseen pankkiin.

Valuuttoihin kohdistuva manipulaatioskandaali sai muuten jatkoa samoin viime viikolla, kun Yhdysvaltain viranomaiset asettivat yli viiden miljardin euron sakot viidelle suurelle pankille valuuttakurssien ja korkojen manipuloinnista. Euro- ja dollarikursseja tunnustivat manipuloineensa Citicorp, Barclays, Royal Bank of Scotland ja JPMorgan Chase – UBS taas sormeili korkoja. Oman erityispiirteensä pankkien käsittämättömän piittaamattomaan ja rikolliseen käytökseen tuo se, että kyseinen manipulaatio jatkui vielä senkin jälkeen, kun osa pankeista oli sopinut libor/euribor-keinottelunsa sakoista eri maiden viranomaisten kanssa.

 

 

 

 

 

 

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista