Kannanotot

Blogi

Kompromissi erittäin harvoin hyvin radikaali tai kunnianhimoinen

17.12.2008 Blogi

Tämän päivän äänestyksissä koettiin suuria tunteita, kun parlamentissa päätettiin EU:n ilmasto- ja energiapaketista sekä työaikadirektiivistä. Ilmastopakettia on unionissa valmisteltu lähes vuosi ja etenkin loppua kohden neuvottelut ja keskustelut olivat äärimmäisen tiukkoja. Neuvoston viimeviikkoisessa kokouksessa loppuun hioma paketti on kaikkea muuta kuin täydellinen ja moni kunnianhimoista ympäristö- ja ilmastolainsäädäntöä toivonut pettyi karvaasti – ja syystä. Kaikki tieteellinen todistusaineisto osoittaa ilmastonmuutoksen etenevän kiihtyvällä vauhdilla ja dramaattisia keinoja tarvittavan tämän kehityksen hidastamiseksi. EU:n kompromissi ei – surullista kyllä – vastaa tähän haasteeseen.

Demokraattiseen päätöksentekoon tiiviisti liittyvät kompromissit erittäin harvoin ovat hyvin radikaaleja tai kunnianhimoisia. Kompromisseilla löydetään yleensä kaikille hyväksyttävissä oleva, pienin mahdollinen nimittäjä. Hyväksytty lainsäädäntöpaketti on ehdottomasti parempi, kuin ei mitään. Kukaan ei olisi hyötynyt uudesta, vaivalloisesta neuvottelukierroksesta. Tärkeää on, ettei pidemmän tähtäimen päästöjen vähennystavoitteesta lähdetty tinkimään. Paketti luo tarvittavan pohjan EU:n neuvotteluille Kööpenhaminan vuoden 2009 ilmastokokoukseen. Jatkuvasti etenevän ilmastonmuutoksen luoma pakko toivottavasti herättelee siihen mennessä maailmanlaajuisen yhteisymmärryksen siitä, että kansainvälisen ilmastosopimuksen on mentävä kunnianhimossaan EU:ta huomattavasti pidemmälle.

Kuvassa EU-parlamentin pääsisäänkäynti Strasbourgissa. Strasbourgissa on tällä hetkellä meneillään kuluvan vuoden 12. täysistuntoviikko.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista