Kannanotot

Blogi

Kohti Kööpenhaminaa

22.10.2009 Blogi

Kööpenhaminan joulukuinen ilmastokokous puhutti myös Euroopan parlamenttia keskiviikkona Strasbourgissa. Käytin asiasta seuraavanlaisen puheenvuoron:

”Uusia tutkimustuloksia ilmastonmuutoksen etenemisestä saadaan päivittäin ja ne kertovat, että muutos etenee koko ajan aiempia arvioita nopeammin. Jotta maapallo voitaisiin säilyttää sellaisena, mihin elämä täällä on sopeutunut, olisi meidän päästävä jo vuonna 2050 hiilineutraaliin talouteen. Näiden tutkimusten valossa EU:n ilmastotavoitteita ei voikaan kutsua ainakaan liian kunnianhimoisiksi.

Ongelman vakavuus on tiedossa. Silti edelleen aikaa kuluu väittelyyn siitä onko meillä sataprosenttinen varmuus ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta vai ei. IPPC:n tutkijoiden mukaan voidaan olla lähes 90 prosenttisesti varmoja siitä, että ihmisen toimet ovat aiheuttaneet ilmiön. Kuinka moni meistä lähtisi lennolle, jos yhdeksän teknikkoa kymmenestä kertoisi lentokoneen olevan niin heikossa jamassa, että se putoaa kesken matkan?

Haluttomuus ryhtyä oikeisiin toimiin on käsittämätöntä – varsin, kun keinot ja tekniikat ovat jo pitkälti tiedossa, joilla muutos voidaan toteuttaa ja samalla uuden teknologian avulla parantaa myös elämänlaatua. Selitys toimettomuudelle löytyy psykologiasta. Osa käyttäytymismalleistamme vastustaa sitkeästi muutoksia ja loputkin muuttuvat vain hitaasti. Ongelma on vain siinä, että meillä ei enää ole aikaa.”

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista