Kannanotot

Blogi

Kloonilihaa tarjottimella – kuka ajaa suomalaisten etuja?

17.3.2011 BlogiEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Euroopan unionissa käydään parhaillaan viimeistä vääntöä siitä, saako kloonilihaa myydä EU-markkinoilla. Vastakkaisilla kannoilla asiassa ovat EU-parlamentti ja ministerineuvosto, joiden pitää päästä yhteisymmärrykseen lainsäädännön sisällöstä tämän kuun loppuun mennessä.

Yhtä mieltä parlamentti ja neuvosto ovat siitä, että kloonatun eläimen liha tulee kieltää EU-markkinoilla. Parlamentti haluaa kuitenkin laajentaa kiellon koskemaan myös kloonattujen eläinten jälkeläisiä. Siinä tapauksessa, että jälkeläiset jätetään kiellon ulkopuolelle, tällainen liha pitäisi ainakin merkitä ja olla jäljitettävissä.

EU-kansalaiset ja valtaosa maataloustuottajista eivät halua markkinoille kloonattua lihaa. Aikomus kieltää vain itse kloonattujen eläinten liha kuulostaa hyvältä mutta on täysin absurdi. Kukaan ei kloonaa possua laittaakseen sen lihan pitsan päälle. Klooniteknologia lihantuotannossa perustuu siihen, että kloonattujen yksilöiden jälkeläiset tuottavat laatu(?)lihaa. Jos tulevan lainsäädännön kieltoa ei yletetä koskemaan jälkeläisiä, ruokapöytiimme asettautuu väistämättä jonkin polven kloonilihaa.

Jos kansalaiset ja tuottajat eivät halua klooniteknologiaa lihamarkkinoille, kuka sitä oikein ajaa? EU ei ole yksimielinen monoliitti tässä, niinkuin monissa muissakaan asioissa. EU-parlamentti haluaa laajentaa kieltoa kun taas ministerineuvosto, eli jäsenvaltiot, haluavat pysyä mahdollisimman suppeassa kiellossa.

Ministerineuvoston jäsenenä on myös Suomi, joka tukee näkemystä siitä, että kloonattujen eläinten jälkeläisten lihan kieltoa ei tarvita. Kenen etuun perustuu Suomen kanta tässä asiassa? Mitä lisäarvoa meille tuo kloonilihan salliminen? Suomen etu on vaikeasti määriteltävissä eikä se läheskään aina tarkoita samaa kuin suomalaisten etu. Kloonilihan kohdalla suomalaisia edustaa tällä hetkellä vahvimmin EU-parlamentti.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista