Kannanotot

Inhimillinen Eurooppa Kannanotot

Kirjallinen puheenvuoro täysistunnossa 18.1.2011 eurooppalaisesta Alzheimer-aloitteesta

21.1.2011 Inhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Arvoisa puhemies, hyvät kollegat,

haluaisin kiittää Marisa Matiasta ansiokkaasta oma-aloitemietinnöstä Alzheimerin tautia ja muita dementioita koskevasta eurooppalaisesta aloitteesta.

Joka viides eurooppalainen sairastuu muistisairauteen. Muistisairaudet luovat jatkuvasti enemmän painetta ikääntyvän väestön kanssa kamppaileville terveydenhuoltojärjestelmille, mutta myös sairastuneille ja heidän omaisilleen uuden tilanteen edessä. Muistisairauksien synnystä ei ole olemassa yksimielisyyttä, mutta varhaista puuttumista taudin etenemiseen pidetään ensiarvoisena.

Mietinnön myötä muistisairaudet nostetaan etusijalle EU:n terveystavoitteissa. Äänestystulos antaa oikensuuntaisen viestin siitä, että muistisairauksien tutkimus ja hoito edellyttävät yhteistyötä koko Euroopan tasolla. Vaikka muistisairauksista kärsivät eniten ikääntyvät ihmiset, diagnosoinnin kehittyessä niiden ensioireita havaitaan yhä useammin myös työtätekevän väestön keskuudessa.  

Eurooppalaisen yhteistyön tiivistämiseksi tarvitaan myös kansallisia muistiohjelmia, joita muutamissa jäsenvaltioissa on jo käynnistetty. Kansallisilla muistiohjelmilla on merkittävä rooli tiedon ja parhaiden käytänteiden levittämisessä sekä päällekkäisten toimintojen vähentämisessä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista