Kannanotot

Globaali Eurooppa Kannanotot

Kirjallinen kysymys komissiolle Aasian ja Euroopan kansalaisfoorumin roolista ASEMin yhteydessä

25.11.2008 Globaali Eurooppa Kannanotot

KIRJALLINEN KYSYMYS P-5709/08
esittäjä(t): Sirpa Pietikäinen (PPE-DE)
komissiolle

Aihe: Aasian ja Euroopan kansalaisfoorumin (AEPF) rooli ASEMin yhteydessä

Viimeisin Aasian ja Euroopan kansalaisfoorumi (AEPF) järjestettiin Helsingissä 2006. Helsingin kokous antoi uuden ulottuvuuden eurooppalais-aasialaiselle dialogille: ensimmäistä kertaa AEPF:n näkemykset kirjattiin ASEMin loppuasiakirjaan.

Aasian ja Euroopan kansalaisfoorumi (AEPF) perustettiin Bangkokissa 1996 samana vuonna kun Euroopan ja Aasian valtioiden yhteistyöprosessi ASEM sai alkunsa. Jo Bangkokin ensimmäinen AEPF I keräsi yhteen yli 200 kansalaisjärjestön ja sosiaalisen liikkeen toimijat yli 30:stä Aasian ja Euroopan maasta. Helsingin AEPF:n osallistujamäärä oli kasvanut jo yli viiteensataan. Joka toinen vuosi järjestettävien foorumien ohella AEPF on muodostanut aasialais-eurooppalaisia verkostoja vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon.

Miten komissio aikoo varmistaa Pekingissä 24. ja 25.10. järjestettävän ASEMin yhteydessä toimivan vuoropuhelun Aasian ja Euroopan kansalaisjärjestöjä edustavan AEPF:n sisällä? Millaisiin toimiin komissio aikoo ryhtyä, jotta kansalaisjärjestöille taattaisiin tulevaisuudessa rooli jo ASEM-kokousten valmisteluvaiheessa?

P-5709/08FI
Benita Ferrero-Waldnerin
komission puolesta antama vastaus
(24.11.2008)
Aasian ja Euroopan kansalaisfoorumi (AEPF) järjesti seitsemännen kokouksensa Pekingissä 13.–15. lokakuuta 2008, ennen seitsemättä ASEM-huippukokousta (Aasia-Eurooppa-kokous). Kokoukseen osallistui yli 500 edustajaa Euroopan ja Aasian kansalaisjärjestöistä, ja sen aikana käsiteltiin seuraavia asioita: rauha ja turvallisuus, sosiaaliset ja taloudelliset oikeudet, ympäristö, oikeus, osallistava demokratia ja ihmisoikeudet. AEPF antoi julkilausuman, joka koski näitä aiheita. Kokouksen avasi Kiinan ulkoasiainministeri, mikä oli merkittävä tunnustus AEPF:lle.

Komissio katsoo kansalaisyhteiskunnan ja varsinkin AEPF:n olevan tärkeitä sidosryhmiä ASEM-prosessissa. Tämän vuoksi se helpotti lukuisten Aasian ASEM-kokoukseen osallistuvien henkilöiden pääsyä myös AEPF:n Pekingin kokoukseen. Tällä tavoin kokouksessa tulee esille enemmän monipuolisia mielipiteitä sellaisista aiheista, jotka liittyvät läheisesti ASEMissa poliittisella tasolla käsiteltyihin asioihin. Komissio rohkaisee AEPF:ää jatkamaan toimintansa kehittämistä myös tulevaisuudessa.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista