Kannanotot

Globaali Eurooppa Kannanotot

Kirjallinen kysymys komissiolle Aasian ja Euroopan kansalaisfoorumin roolista ASEMin yhteydessä

25.11.2008 Globaali Eurooppa Kannanotot

KIRJALLINEN KYSYMYS P-5709/08
esittäjä(t): Sirpa Pietikäinen (PPE-DE)
komissiolle

Aihe: Aasian ja Euroopan kansalaisfoorumin (AEPF) rooli ASEMin yhteydessä

Viimeisin Aasian ja Euroopan kansalaisfoorumi (AEPF) järjestettiin Helsingissä 2006. Helsingin kokous antoi uuden ulottuvuuden eurooppalais-aasialaiselle dialogille: ensimmäistä kertaa AEPF:n näkemykset kirjattiin ASEMin loppuasiakirjaan.

Aasian ja Euroopan kansalaisfoorumi (AEPF) perustettiin Bangkokissa 1996 samana vuonna kun Euroopan ja Aasian valtioiden yhteistyöprosessi ASEM sai alkunsa. Jo Bangkokin ensimmäinen AEPF I keräsi yhteen yli 200 kansalaisjärjestön ja sosiaalisen liikkeen toimijat yli 30:stä Aasian ja Euroopan maasta. Helsingin AEPF:n osallistujamäärä oli kasvanut jo yli viiteensataan. Joka toinen vuosi järjestettävien foorumien ohella AEPF on muodostanut aasialais-eurooppalaisia verkostoja vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon.

Miten komissio aikoo varmistaa Pekingissä 24. ja 25.10. järjestettävän ASEMin yhteydessä toimivan vuoropuhelun Aasian ja Euroopan kansalaisjärjestöjä edustavan AEPF:n sisällä? Millaisiin toimiin komissio aikoo ryhtyä, jotta kansalaisjärjestöille taattaisiin tulevaisuudessa rooli jo ASEM-kokousten valmisteluvaiheessa?

P-5709/08FI
Benita Ferrero-Waldnerin
komission puolesta antama vastaus
(24.11.2008)
Aasian ja Euroopan kansalaisfoorumi (AEPF) järjesti seitsemännen kokouksensa Pekingissä 13.–15. lokakuuta 2008, ennen seitsemättä ASEM-huippukokousta (Aasia-Eurooppa-kokous). Kokoukseen osallistui yli 500 edustajaa Euroopan ja Aasian kansalaisjärjestöistä, ja sen aikana käsiteltiin seuraavia asioita: rauha ja turvallisuus, sosiaaliset ja taloudelliset oikeudet, ympäristö, oikeus, osallistava demokratia ja ihmisoikeudet. AEPF antoi julkilausuman, joka koski näitä aiheita. Kokouksen avasi Kiinan ulkoasiainministeri, mikä oli merkittävä tunnustus AEPF:lle.

Komissio katsoo kansalaisyhteiskunnan ja varsinkin AEPF:n olevan tärkeitä sidosryhmiä ASEM-prosessissa. Tämän vuoksi se helpotti lukuisten Aasian ASEM-kokoukseen osallistuvien henkilöiden pääsyä myös AEPF:n Pekingin kokoukseen. Tällä tavoin kokouksessa tulee esille enemmän monipuolisia mielipiteitä sellaisista aiheista, jotka liittyvät läheisesti ASEMissa poliittisella tasolla käsiteltyihin asioihin. Komissio rohkaisee AEPF:ää jatkamaan toimintansa kehittämistä myös tulevaisuudessa.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Liity tältä sivulta uutiskirjeen tilaajaksi.

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tältä sivulta Sirpan tukijoukkoihin.

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista