Kannanotot

Globaali Eurooppa Kannanotot

Kansalaisjärjestöjen äänen kuuluminen ASEM-kokouksissa varmistettava

13.10.2008 Globaali Eurooppa Kannanotot

Euroopan ja Aasian päämiesten välinen huippukokous ASEM (Asia-Europe Meeting) järjestetään 24.–25.10. Pekingissä. Kansalaisyhteiskunnan edustajista koottu Aasian ja Euroopan kansalaisfoorumi (AEPF) järjestetään seitsemännen kerran tänään ja huomenna. AEPF kokoontuu niin ikään Pekingissä.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen huomauttaa, että kansalaisjärjestöille tulisi taata mahdollisuus vaikuttaa ASEM-kokousten asialistaan jo kokousten valmisteluvaiheessa. ”Tämän lisäksi on erittäin tärkeää, että kansalaisjärjestöjen edustajille taataan pääsy kokouksiin sekä virallinen rooli kokousten osanottajina. Kansalaisjärjestöfoorumin mielipiteet ja näkemykset tulisivat näkyä myös ASEM-loppuasiakirjassa”, Pietikäinen vaatii. Nyt on aika vahvemmalle kansalaisyhteiskunta- ja demokratia-keskustelulle.

Viimeisin Aasian ja Euroopan kansalaisfoorumi (AEPF) järjestettiin Helsingissä 2006. Tuolloisen EU-puheenjohtajamaan Suomen aktiivisen työn avulla Helsingin kokouksessa kansalaisfoorumin ja ASEM:n vuoropuhelu otti askeleen eteenpäin. Edistys kirjattiin myös ASEM -loppuasiakirjaan, minkä lisäksi tulevia EU-puheenjohtajia kehotettiin jatkamaan aloitetulla tiellä.
Sirpa Pietikäinen on kirjallisella kysymyksellä vaatinut selvitystä niin puheenjohtajamaa Ranskalta kuin komissioltakin siitä, miten kansalaisjärjestöjen ja ASEM:n vuoropuhelu aiotaan Pekingissä varmistaa. Tulevia kokouksia varten Pietikäinen on pyytänyt vastausta komissiolta myös siitä, miten komissio aikoo varmistaa sen, että tulevaisuudessa kansalaisjärjestöille taattaisiin rooli jo ASEM-kokousten valmisteluvaiheessa.

AEPF perustettiin Bangkokissa 1996, samana vuonna kun Euroopan ja Aasian valtioiden yhteistyöprosessi ASEM perustettiin. Jo Bangkokin ensimmäinen AEPF I keräsi yhteen yli 200 kansalaisjärjestön ja sosiaalisen liikkeen toimijat yli 30 Aasian ja Euroopan maasta. Helsingin AEPF:n osallistujamäärä oli kasvanut jo yli viiteensataan. Joka toinen vuosi järjestettävien foorumien ohella AEPF on muodostanut aasialais-eurooppalaisia verkostoja vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista