Kannanotot

Yleinen

Kansainvälinen päivä ikäihmisten hyväksikäytön ehkäisemiseksi nostaa esille ikäihmisiin kohdistuvaa kaltoinkohtelua

15.6.2021 Yleinen

Meistä kenenkään ei pidä joutua kärsimään väkivallasta tai hyväksikäytöstä. Tämä oikeus ei kuitenkaan toteudu monen hoivakodeissa tai kotona elävän ikäihmisen elämässä. Kaltoinkohtelu voi olla fyysistä väkivaltaa, esimerkiksi lyömistä, henkistä rajoittamista, kuten eristämistä tai pilkkaamista, tai rakenteellista väkivaltaa. Tämä on myös Istanbulin sopimuksen mukaan väkivallan määritelmä. Rakenteellinen väkivalta voi olla esimerkiksi kotiin tulevien tarvittavien palvelujen, vaikkapa vammaisten saamien palvelujen epäämistä.

Tänään vietetään kansainvälistä päivää ikäihmisten hyväksikäytön ehkäisemiseksi. Harva tunnistaa heidän kohtaamansa rakenteellisen väkivallan. Esimerkiksi lastensuojelun yksiköissä tai päiväkodeissa hoitajamitoitus on usein aivan eri luokkaa kuin hoivakodeissa. Tapauksissa, joissa ikäihmisiä on lääkitty rauhalliseksi, on kyse yksiselitteisesti perusoikeuksien mielivaltaisesta rikkomisesta.

Millainen kohu syntyisi siitä, jos päiväkodeissa pakotettaisiin lapset syömään rauhoittavia tai sidottaisiin heidät tuoleihin hoitamisen helpottamiseksi, tai sairas lapsi jätettäisiin hoitopaikassa vaille hoitoa ja huomiota tuntien, jopa koko päivän ajaksi? Jostain syystä ikäihmisistä huolehtimisessa kollektiivinen arviointikykymme hämärtyy siinä, miten voimme kanssaihmistä hoidon nimissä kohdella.

Ikäihmisten kaltoinkohteluun liittyy myös sukupuolielementti. Liian usein kaltoinkohtelun ja jopa fyysisen väkivallan uhrina on ikääntynyt nainen, jota hoitaa läheinen mies. Tutkimus on osoittanut, että naiset ovat tässäkin mielessä heikossa asemassa. Ikääntyneiden ja hoivattavassa asemassa olevien naisten kaltoinkohtelu on yksi yleisimmistä naisiin kohdistuvan väkivallan muodoista, ja se huomioidaan myös naisiin kohdistuvan väkivallan eliminoimiseen keskittyvässä Istanbulin sopimuksessa.

Kuva: Bruno Aguirre / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista