Kannanotot

Blogi

Kaatopaikat täyttyvät resursseista

4.7.2014 BlogiEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutUutisnauha

On ennustettu, että resurssien globaali kysyntä kolminkertaistuu vuoteen 2050 samalla, kun ruoan, rehun ja kuitujen kysyntä kasvaa noin 70 %. Kun tällä hetkellä kulutamme noin 1,5 maapallon verran resursseja vuodessa, nousisi kulutuksemme saman tahdin jatkuessa samaiseen vuoteen 2050 tultaessa noin 4 maapallolliseen. Raja tulee vastaan. Eurooppa on täysin riippuvainen erinäisten raaka-aineiden sekä energian tuonnista – niukkenevien resurssien myötä kasvavat raaka-ainelaskut kirpaisevat meitä erityisen kovasti.

Resurs1280px-LixaoCatadores20080220MarcelloCasalJrAgenciaBrasilsitehokkuus on strateginen kysymys Euroopalle. On päivänselvää, että taloutemme voi selvitä – saati kasvaa – vain siirtymällä todelliseen kierrätysyhteiskuntaan. Tarvitaan suljetun järjestelmän ajattelua, jossa vanha tuote toimii mahdollisimman pitkälle materiaalina uudelle. Elinkaaren loppuvaiheessa olevaa tuotetta kohdellaankin raaka-aineena, ei jätteenä. Tehostamalla kierrätystä ja uudelleenkäyttöä on mahdollista säästää ympäristöä, mutta myös luoda työpaikkoja sekä vähentää riippuvuutta raaka-aineiden tuonnista.

Euroopan komissio julkaisi tällä viikolla ehdotuspaketin kiertotaloudesta ja jätteettömyydestä. Vuoteen 2030 mennessä 70 prosenttia yhteiskuntajätteestä ja 80 prosenttia pakkausjätteestä tulisi kierrättää. Lisäksi metalli-, muovi-, lasi-, paperi- ja biojätteen vieminen kaatopaikalle tulisi saada loppumaan vuoteen 2025 mennessä. Myös resurssien tuottavuudelle asetettiin kolmanneksen kasvutavoite vuoteen 2030 mennessä.

Komission tiedonannon käsittelyssä tulee riittämään työtä tulevana syksynä parlamentin ympäristövaliokunnassa. 600 miljoonaa tonnia tällä hetkellä kaatopaikoille menevästä jätteestä voitaisiin hyötykäyttää. Jätteen kierrätystavoitteille tuleekin asettaa korkeammat tasot. Niin ikään resurssien käytön hyötyasteen parantamiseen tarvitaan tiukennusta. Nyt asetettu 30 prosentin tavoite on helppo saavuttaa useissa EU-maissa jo lähivuosina, joten esimerkiksi 50 prosentin tuottavuusaste olisi täysin saavutettavissa vuoteen 2030 mennessä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista