Mikä yhdistää haukkojen ohentuneita munankuoria, alligaattoripopulaation pienentymistä, nilviäisten sukupuolimuutoksia ja ylipaino-ongelmien lisääntymistä ihmisten keskuudessa?
Kaikkien näiden ilmiöiden taustalla on hormonaalisia haitta-aineita, joita on kaikkialla ympäristössämme kuten ilmassa, ruokapakkauksissa, kosmetiikassa, huonekaluissa tai elektroniikkatarvikkeissa.
Kemikaalit sisältävät aineita, joiden haitalliset vaikutukset hormonitoimintaan ovat olleet tiedossa jo pitkään. Osallistuin 1990-luvulla Maailman tila -foorumiin, jossa tästä aiheesta järjestettiin laaja tutkijatapaaminen. Jo tuolloin pöydällä oli todisteita siitä, että monilla kemikaaleilla ja niiden yhdistelmillä on vaikutusta hedelmällisyyteen ja syöpien syntyyn.
Vuonna 1971 kiellettiin tunnettu haitta-aine, DES (diethylstilbestrol), jonka huomattiin aiheuttavan altistuneen naisen jälkeläisillä harvinaista syöpää. Ennen sen kieltämistä ainetta oli määrätty raskaana oleville naisille yli 30 vuoden ajan siinä uskossa, että se vähentää raskauden aikaisia komplikaatioita.
Toinen kuuluisa haitta-aine viime vuosisadan puolessa välissä oli talidomidi, jota määrättiin Saksassa raskaana oleville naisille aamupahoinvointiin. Aineen hormonaaliset vaikutukset tulivat nopeasti ilmi, kun tuhannet syntyneet lapset kärsivät epämuodostumista raajoissa.
Hormonaalisille haitta-aineille on ominaista se, että ne vaikuttavat erityisesti kehitysvaiheessa olevaan elimistöön. Sikiöt ja murrosikäiset nuoret ovat suurimmassa altistumisvaarassa haitta-aineiden vaikutuksille. Haitta-aineet voivat vaikuttaa erittäin pieninäkin annoksina, minkä vuoksi niiden riskitekijöitä on ollut vaikeampi löytää suurten altistusmäärien kokeissa.
Ominaislaatuista hormonaalisille haitta-aineille on myös se, että niiden vaikutukset voivat ulottua useiden sukupolvien yli ja ne voivat olla dramaattisimpia altistuneiden lastenlasten kohdalla. Ennen 1970-lukua DES-yhdisteelle altistuneiden henkilöiden jälkeläisissä löydetään yhä kemikaalin aiheuttamia haittoja.
Aihetta koskeva tutkimustieto on yhä epätäydellistä, mikä on osaltaan johtanut siihen, että toimivaa lainsäädäntöä on ollut vaikea luoda. Toisaalta monista tällä hetkellä käytössä olevien kemikaalien haittavaikutuksista on pitävää tutkimustietoa, mutta silti niiden käyttöön ei ole puututtu.
Pitkäaikaisvaikutteisten ja silmille näkymättömien oireiden ollessa kyseessä ihmismieli vähättelee riskin suuruutta. Näkyvät epämuodostumat saavat meidän toimimaan varmemmin kuin tieto siitä, että jokin aine aiheuttaa syöpää kymmenien vuosien päästä.
On kuitenkin toimittava ennen kuin on liian myöhäistä. Euroopan komissio on ryhtynyt valmistelemaan aloitetta hormonaalisten haitta-aineiden määrittelemiseksi. Tämän myötä selvennetään sallittujen aineiden käyttöä esimerkiksi EU:n kemikaali-, kosmetiikka- ja torjunta-ainelainsäädännöissä.
Hormonaalisista haitta-aineista saadaan jatkuvasti uutta tutkimustietoa. Tieteellinen epävarmuus ja jatkuva muutos eivät kuitenkaan ole hyviä perusteluja olla toimimatta. Parempi noudattaa varovaisuusperiaatetta kuin huomata kymmenen vuoden päästä, että jo pienten määrien pitkäaikaisaltistus johtaa vakaviin häiriöihin hormonaalisessa toiminnassa. Tai että kahden kemikaalin yhteisvaikutus olikin toisenlainen kuin miten ne käyttäytyivät erillään testattuina.