Kannanotot

Blogi

Hoitajat tarvitsevat arvostusta, mutta myös parempia työoloja ja palkkaa

12.5.2022 BlogiInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Terveydenhuollon rakenteellisiin ongelmiin on puututtava – jos hoiva ei ole sukupuolikysymys, en tiedä, mikä on. Naiset ovat enemmistössä sekä hoivatyöntekijöinä että hoivan saajina. Suurista lupauksista huolimatta naisvaltaisen terveydenhuoltoalan ongelmia ja esimerkiksi palkkatasoa ei ole edelleenkään korjattu sille tasolle, millä sen pitäisi olla. Hoiva-alan palkkakuoppa johtuu osaltaan siitä, että naisten työtä ei ole historiallisesti arvostettu yhtä paljon kuin miesten. Olen aina ihmetellyt, miksi autojen korjaamisesta maksetaan paremmin kuin ihmisten hoitamisesta.

Tänään on kansainvälinen sairaanhoitajien päivä. On ollut surullista seurata, miten hoitajia on hoitajalakon aikana myös kaltoinkohdeltu julkisuudessa. Hoitajalakko haittaa ja saattaa pahimmillaan vaarantaa potilasturvallisuutta, mutta niin vaarantaa ja vahingoittaa myös se, jos hoitajien työoloja ja palkkatasoa ei saada kuntoon. Pitkällä aikavälillä terveydenhuoltojärjestelmämme on pulassa, ellei näitä ongelmakohtia korjata.

Äitini oli sairaan- ja terveydenhoitaja. Olen seurannut työtä läheltä ja omakohtaisella kokemuksella. Ymmärrän hoitajien pyyteetöntä, raskasta ja vastuullista työtä, jota he tekevät intohimolla ja antaumuksella. Hoitajien tärkeä työ ansaitsee parempaa arvostusta kuin mitä se tällä hetkellä saa.

Koronaviruspandemia on kahden viime vuoden aikana tuonut lopullisesti päivänvaloon vakavat ongelmat, joita piilee eurooppalaisessa hoivassa ja terveydenhuollossa. Terveydenhuoltojärjestelmämme eivät olleet varautuneita pandemiaan, eikä minkäänlaiseen erikoistilanteeseen. Terveydenhuoltokapasiteettimme kokonaisuudessaan, huolestuttavasti myös tehohoito, ovat aliresursoituja kaikissa EU-jäsenmaissa, myös Suomessa. Tämä pitää korjata. Hoivaa on uudistettava niin, että se ottaa paremmin huomioon hoidettavien itsemääräämisoikeuden ja henkilökohtaiset tarpeet, ja niin, että hoitajat voivat paremmin ja saavat enemmän tukea.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista