Kannanotot

Blogi

Härkä ja budjetti

18.5.2010 Blogi

Talouskriisin syitä, seurauksia ja opetuksia pohtivan väliaikaisen valiokunnan loppuraporttiluonnos esiteltiin tänään. Raportööri on ranskalainen demari ja entinen talous- ja raha-asianvaliokunnan puheenjohtaja Pervenche Berès.

Raportissa näkyy kirjoittajansa kädenjälki kautta linjan: osa raportin kannanotoista ja pohdinnoista ovat vahvasti ideologisesti värittyneitä. Raportti sisältää kuitenkin koko joukon osuvia ajatuksia, kuten kipeän tarpeen parantaa eurooppalaista finanssisäätelyä ja ajatuksen vihreästä kasvusta. Kannatettavista perusperiaatteistaan huolimatta raportti jää kokonaisuudessaan valitettavasti yleiseksi pinnanraaputteluksi: konkreettiset esitykset seuraaviksi askeleiksi puuttuvat lähes kokonaan.

EPP-ryhmä tulee järjestämään CRIS-valiokunnan työn tiimoilta useamman lehdistötilaisuuden mietinnön hyväksymiseen saakka, joissa keskitytään kriisin eri puoliin. Tänään järjestetyllä ensimmäisellä pressilounaalla pohdittiin EU:n budjettia ja sen uudistamista.

CRIS-valiokunnalle temaattisen paperin asiasta laatinut Alain Lamassoure esitti lounaalla mielenkiintoisen ajatuksen siitä, kuinka EU:n tulee rakentaa itsestään ”bull budgétaire” – budjettiensa voimalla eteenpäin puskeva yhteisö. Yksinään jokaisen EU-maan budjetti, saati EU:n yhteinen budjetti, ovat liian pieniä muodostaakseen todellisen voimavaran yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen. Budjetteja linjaamalla toistensa ja yhteisten päämäärien mukaiseksi voidaan varmistaa se, ettei kenelläkään ole mahdollisuutta epäillä EU:n asettamien tavoitteiden toteutumista.

Vastaan valiokunnan raportista oman ryhmäni puolesta. Määräaika niin budjettiuudistusta kuin muita konkreettisia ajatuksia koskeville muutosesityksille on kesäkuun puolivälissä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista