Kannanotot

Globaali Eurooppa Kannanotot

Georgian kriisin myötä yhtenäisempään EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa

5.9.2008 Globaali Eurooppa Kannanotot

Tämän viikon täysistunnossaan Euroopan parlamentti on keskustellut kiihkeästi Georgian tapahtumista. Uutisointi on keskittynyt pohtimaan sitä, miten hyvin jäsenvaltiot onnistuvat luomaan yhteisen rintaman suhteessaan Venäjään.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen mukaan unionin vastauksessa kriisiin on huomioitava yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa yleisemmin piinaava ongelma: ”Etenkin unionin suuret jäsenvaltiot ovat jumittuneet historiaan ja olettavat edelleen olevansa suurempia ja vaikutusvaltaisempia kuin ehkä oikeasti ovatkaan. Perusongelmana yksilökeskeisten jäsenmaiden unionissa on löytää yhteinen ääni kaikille.”

Useiden ihmisten ja organisaatioiden käytöstä tulkitsevien strategiaoppien mukaan yksilö ei muuta käytöstään ennen kuin kohdatessaan perustavanlaatuisen kriisin tai shokin. Sirpa Pietikäinen pohtiikin, ovatko Georgian tapahtumat EU:lle se tarvittavan iso tälli, joka saa unionin liikkumaan kohti yhtenäisempää politiikkaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkansa alueella. Pietikäisen mukaan yhteisen Venäjä -politiikan luominen on osa EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan aikaansaamisen haastetta.

Pietikäinen ei lähde kritisoimaan liian varovaisiksikin moitittuja neuvoston ja parlamentin julkilausumia: ”Tärkeintä on nyt keskittyä kriisin laukaisemiseen. Sanansäilöjen kalistelu ei tässä vaiheessa auta tilanteen rauhoittamisessa.” Tampereen yliopistossa ”Uusi sopimus – uusi Euroopan parlamentti” -seminaarissa tänään puhunut Pietikäinen varoittaa EU:a myös siitä, ettei sen tulisi lähettää väärää signaalia Georgian suuntaan: ”Samaan aikaan kun Venäjältä on odotettava kansainvälisten sopimusten kunnioittamista ja toimia tilanteen rauhoittamiseksi, on Georgian omaa roolia arvioitava harkiten.”

”Presidentti Saakašvili ei ole osaltaan syytön kriisin syntymiseen, eikä unionin olisi annettava Georgian johdolle sellaista kuvaa, että sen politiikkaa yksipuolisesti ja kritiikittömästi tuettaisiin”, totesi Pietikäinen
Lisätietoja:

Sirpa Pietikäinen, puh. 050 4666 222

Erityisavustaja Jukka Tahvanainen,

puh.  +32 488 616910

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista