Kannanotot

Blogi

Eurooppa satsaa luomuun

16.10.2014 BlogiEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutUutisnauha

lehma

Luomu kasvaa Euroopassa kymmenen prosentin vauhtia ja kiinnostaa nuoren polven maatalousyrittäjiä. Se pitää yllä luonnon monimuotoisuutta, vähentää torjunta-aineiden käyttöä ja varmistaa terveellisen ja eettisen ruuantuotannon.

Suomella on kunnianhimoinen tavoite lisätä luomuviljelyn pinta-alaa viidenneksellä vuoteen 2020 mennessä. Kysynnän kasvu on lisännyt luomutuotteiden pinta-alaa myös kaupoissa ja tuonut uusia tuotteita järjestelmän piiriin – viimeisimpänä luomubroilerin.

Euroopan tasolla ei ole asetettu yksittäistä tavoitelukua, mutta luomun potentiaalin käyttöönottamiseksi komissio haluaa helpottaa siihen liittyvää byrokratiaa ja samalla varmistaa, että kuluttajat voivat alan kasvaessa yhä luottaa luomumerkin takana olevaan tuotteeseen ja valmistusprosessiin. Tämän vuoden alussa komissio julkaisi ehdotuksen luomuasetuksesta, jolla virtaviivaistetaan luomutuotantoa Euroopassa.

Neuvottelen parlamentin ympäristövaliokunnan puolesta komission ehdotuksesta, jota on alustavasti arvioitu turhan jäykäksi. Komissio ehdottaa poistettavaksi monia poikkeuksia, jotka vaikuttaisivat merkittävästi luomuviljelyyn erityisesti pohjoisissa olosuhteissa. Tällaisia muutoksia olisivat esimerkiksi kasvihuoneviljelyn kielto ja tavanomaisten siementen ja siitoseläinten käytön kielto.

Suomessa näillä poikkeuksilla on ollut tärkeä merkitys, sillä talviolosuhteet eivät salli ympärivuotista viljelyä ilman kasvihuoneita. Tavanomaisen siemenaineksen saaminen on niin ikään tärkeää, koska pohjoiset olosuhteet kestävän luomusiemenen geneettinen pooli on vielä erittäin kapea.

Komissio haluaa tiukentaa luomulainsäädäntöä varmistaakseen toisaalta kuluttajien luottamuksen säilymisen, toisaalta taatakseen että myös kasvava luomutuotteiden tuonti kolmansista maista täyttää tiukat tuotantokriteerit.

Liian kunnianhimoisen lainsäädännön vaarana on kuitenkin se, että ala menettää houkuttelevuutta maataloustuottajien tai alalle suuntaavien silmissä. Alan kasvun tarvitsemat investoinnit tehdään nyt, mutta niiden tueksi tarvitaan varmuus järkevästä sääntelystä nyt ja tulevaisuudessa.

Tämä kolumni ilmestyi Kaupunkiuutisissa 15.10.2014
Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista