Kannanotot

Blogi

EU:n kalastuspolitiikan uudistus välttämätön

27.5.2009 Blogi

Alkuviikosta EU-maiden kalastuspolitiikasta vastaavat ministerit kokoontuivat pohdiskelemaan EU:n kalastuspolitiikkaa. Suomesta kokoukseen osallistui maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila. Ministereitä keskustelutti komission huhtikuussa julkistama vihreä kirja, jossa pohditaan EU:n kalastuspolitiikan uudistamista. Tilanne EU-alueella on synkkä: kalakannoista yli 88 prosenttia kärsii liikakalastuksesta. Tilanteen muuttamiseksi jäsenmaille allokoituja kalastuskiintiöitä tulisi pienentää huomattavasti ja nykyisiä kalastuskäytäntöjä uudistaa radikaalisti.

Nykyisessä käytännössä asetetaan rajat sille, kuinka paljon kalastusalus voi tuoda kalaa satamaan, ei sille, kuinka paljon kalaa ylipäänsä pyydetään. Tämä on johtanut siihen, että iso osa pyydystetyistä kaloista heitetään takaisin mereen – huolimatta siitä, etteivät nämä enää pysty toipumaan – kun rantaan halutaan tuoda vain kaikkein korkealaatuisin kala. Arvioiden mukaan jokaista Pohjanmerellä pyydettyä turskakiloa kohden heitetään takaisin mereen yksi kilo ”vähemmän laadukasta” turskaa.

Pyydetyn kalan käyttö ei nykyisellään myöskään ole tehokasta.  Pew Institute for Ocean Sciencen mukaan 37 prosenttia kaikesta pyydetystä kalasta on pikkukaloja, joista lähes puolet syötetään kalafarmien isoille kaloille ja suurin osa lopuista sioille ja kanoille. Tämä toiminta tyhjentää meriä huimaa vauhtia pikkukaloista, jotka luovat tärkeän osan merien ekosysteemiä. Tehokasta toiminta ei ole: noin kolminkertainen määrä pikkukalaa tarvitaan ruokkimaan yksi iso kala. Miksemme söisi pieniä kaloja isojen sijaan?

Tämän viikon kokouksessa ministerit saivat työllä ja tuskalla aikaan julkilausuman, jossa kalastuspolitiikkaan luvataan muutosta. Keinoista ei kuitenkaan mainittu mitään. Vaikka kalastus vastaa vain murto-osasta EU-maiden bruttokansantuotetta, tarjoaa ala huomattavan määrän työpaikkoja – näitä puolustaa äänekkäät ja vahvat etujärjestöt. Huoli työpaikkojen katoamisesta on aito. Samoin on kuitenkin huoli kalakantojen vauhdikkaasta pienenemisestä: jos rajoituksia ei saada voimaan, ei muutaman vuoden päästä ole enää jäljellä juuri mitään, mitä kalastaa.

Komissio esitteli kokouksessa niin ikään keinoja, joilla nykyisiin ongelmiin voitaisiin puuttua jo ennen kalastuspolitiikan uudistusta – uudistuksen on määrä tulla voimaan 2012. Näihin keinoihin lukeutuu mm. kielto, joka koskisi vähempiarvoisen kalan poisheittämistä sekä kalastusvälineiden uudistus niin, että ne valikoivat saaliin yhä tarkemmin. Selvää on kuitenkin, ettei ongelma ratkea ilman kalastuskiintiöiden huomattavaa pienentämistä. Päätös tästä tulee tehdä nyt vuoden 2012 kalastuspolitiikkaa muotoiltaessa, pidempi odottelu on kalakantojemme osalta kohtalokasta.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista