Kannanotot

Blogi

EPP ja ryhmäkuri

2.5.2014 BlogiSirpa sanonutUutisnauha

Helsingin Sanomat nosti eilen (1.5.) pääkirjoituksessaan esille tärkeän kysymyksen siitä, mikä merkitys ryhmäkurilla ja tiettyyn eurooppalaiseen puolueeseen kuulumisella on. On hyvä, että asiasta keskustellaan: poliittisella ryhmällä ja sen koolla on merkitystä.

Euroopan kansanpuolue EPP on tällä hetkellä parlamentin suurin puolue. Euroopan-laajuisista gallupeista monet ovat ennustaneet EPP:n pysyvän suurimpana puolueena myös vaalien jälkeen. Koska millään puolueella ei ole – eikä tule olemaan – ehdotonta enemmistöä parlamentissa, perustuvat lopputulokset aina joidenkin ryhmien kompromissiin. Tosiasiallisesti eurooppalaiset ympäristö-, sosiaali- ja työelämän kysymykset ratkaistaan usein EPP:ssä.

Ei ole mikään salaisuus, että erityisesti ympäristöä, työelämää ja sosiaalista ulottuvuutta sekä perusoikeuksia koskevissa kysymyksissä on EPP:n sisällä olemassa kaksi linjaa. Olipa ryhmän virallinen kanta mikä tahansa, usein näiden kysymysten osalta ryhmässä on hajontaa, kun merkittävä osa ryhmän jäsenistä äänestää edistyksellisemmän lainsäädännön puolesta ja toinen osa tukee väljempää sääntelyä. Lopputuloksen ratkaisee usein joko se, mille puolelle EPP:n enemmistön vaaka asettuu tai sitten se, minkälainen joukko EPP:läisistä poikkeaa ryhmän virallisesta linjasta ja muodostaa muiden ryhmien kanssa enemmistön.

Näin ollen on äärimmäisen tärkeää varmistaa joko oman ryhmänsä neuvottelijana sellainen lopputulos, jolle voi taata niin ryhmän sisällä kuin parlamentissakin enemmistön kannatuksen. Silloin, kun ryhmän vaaka kallistuu asian kannalta hankalammalle kannalle, on tärkeää pyrkiä vakuuttamaan riittävän suuri osa oman ryhmän jäsenistä omasta kannastaan. Oman ryhmäni pääneuvottelijana onnistuin esimerkiksi vakuuttamaan ryhmäni laajan enemmistön tukemaan tiukkoja veronkierron vastaisia toimia tai vaikkapa naiskiintiöitä poliittisessa päätöksenteossa.

Ei siis ole laisinkaan samantekevää, millaisia ja minkälaisia arvoja puolustavia meppejä meiltä Suomesta kansanpuolueeseen valitaan.

Parlamentin suurimpana ryhmänä EPP:ssä on sanottu olevan ”katto korkealla ja seinät leveällä”: kuten hesarinkin jutussaan toteaa, mahtuu mukaan hyvinkin kristillisistä arvoista ponnistavia, konservatiivisempia keski-, itä- ja eteläeurooppalaisia puolueita kuin pikemminkin keskusta-oikeistolaisen, liberaalimman perinteen omaavia pohjoisen puolueita. Tästä johtuen ryhmäkuri EPP:ssä on höllä myös erityisesti niin kutsutuissa omantunnon kysymyksissä, kuten vaikkapa abortissa. Euroopan parlamentissa ryhmäkuri poikkeaa yleisesti ottaen eduskunnassa vallitsevasta myös siksi, ettei täällä ole samanlaista hallitus – oppositio –asetelmaa, mikä eduskunnassa vallitsee.

Kuten äänestystilastoista voi seurata, olen johdonmukaisesti äänestänyt vahvojen perusoikeuksien – myös naistenoikeuksien ja lisääntymisoikeuksien – paremman työelämän sääntelyn ja kunnianhimoisemman ympäristönsuojelun ja eläinten oikeuksien puolesta. Koska näkemysten kirjo on ryhmässä tiedossa ja hyväksytty, ei minua ole ryhmä tämän äänestyskäyttäytymisen takia huomauttanut tai yrittänyt erottaa.

Käytännön tasolla EPP ja muut poliittiset puolueet laativat sekä valiokuntaan että täysistuntoon äänestyssuosituksilla täydennetyt äänestyslistat, joita puolueen jäsenten toivotaan noudattavan. Täysistunnossa puolueen johto laatii niin kutsutun ”whip”-listan, jossa määritellään, miten tärkeä kukin äänestyksissä oleva asia puolueelle on. Vain pieni osa äänestettävissä asioissa on määritelty puolueelle erittäin tärkeiksi. Näissä tapauksissa euroedustaja voi edelleen äänestää puoluettaan vastaan, mutta hänen toivotaan ilmaisevan tämän etukäteen ryhmäkokouksessa ja kertovan perustelunsa päätökselleen. Tämä antaa mahdollisuuden myös pyrkiä muuttamaan ryhmän kantaa. Tämä onkin yksi isossa ryhmässä toimimisen tuomia vahvuuksia: mahdollisuus vakuuttaa parlamentin suurin ryhmä omasta kannastaan.

Käytäntö äänestyslistojen suhteen vaihtelee meppitoimistosta toiseen: itse haluan olla hyvin selvillä siitä, mitä äänestän – ja miksi! – ja siksi käynkin avustajieni kanssa äänestyslistat läpi ennen kutakin äänestystä ja äänestän oman kantani mukaiseksi. Euroopan yhdentymistä ja talouspolitiikkaa koskevissa kysymyksissä äänestän pääsääntöisesti ryhmäni kannalla – yllämainituissa perusoikeuksia, ympäristö- ja energiapolitiikkaa, sosiaalista ulottuvuutta ja eläinten oikeuksia koskevissa kysymyksissä taas kuulun hyvin usein ryhmämme edistyksellisempään siipeen.

 

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista