Kannanotot

Blogi

Avoimuudessa on parantamista

8.12.2010 BlogiInhimillinen Eurooppa Kannanotot

EU:n oikeusasiamiehen kertomus käsiteltiin parlamentissa marraskuun lopulla. Kertomus osoittaa, että EU:n avoimuudessa on vielä paljon parantamisen varaa, sillä kertomuksen mukaan yleisin hallinnollinen epäkohta on edelleen avoimuuden puute.

Oikeusasiamiehelle kanneltiin viime vuonna kaikkiaan 3 098 kertaa. Näistä kanteluista vain vähemmistö kuului oikeusasiamiehen toimivaltaan ja niistäkään kaikissa ei tutkimuksen käynnistämiselle ollut perusteita.

Tutkituissa tapauksissa yleisin epäkohta oli avoimuuden puute, kuten kieltäytyminen tietojen antamisesta. Tällaisia oli yli kolmannes (36 prosenttia) tutkituista tapauksista. Muita syitä olivat toimivallan väärinkäyttö, viivästys, menettelyvirheet sekä muun muassa huolimattomuus ja syrjintä. Yli puolet kaikista oikeusasiamiehen käynnistämistä tutkimuksista koski komissiota.

Parlamentti korosti omassa mietinnössään muun muassa sitä, että oikeusasiamiehen olisi jatkossakin tulkittava laajasti ilmaisua ”hallinnolliset epäkohdat”. Näin se kattaisi myös sellaiset tapaukset, joissa toimielin ei toimi johdonmukaisesti tai ei ota huomioon kansalaisten oikeutettuja odotuksia. 

Oikeusasiamiehen on jatkossakin syytä käyttää myös omaa toimivaltaansa käynnistääkseen oma-aloitteisia tutkimuksia systeemisten ongelmien käsittelemiseksi toimielimissä, kuten hän viime vuonna avoimuuden puutteen ja tietojen epäämisen vuoksi.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista