Kannanotot

Blogi

Arvokeskustelun aika

6.6.2009 Blogi

Talouskriisin kehittyessä kohti pohjaansa, on myös arvokeskustelu käpertynyt talouskeskusteluksi tai talouteen piilotetuksi arvokeskusteluksi. Kuitenkin juuri nyt olisi aika tehdä arvovalintoja huomisen puolesta.

Talouden noustessa yhteiskunnallisen keskustelun arvokeskiöön, heikommat ja hiljaisemmat jäävät helposti taloudellisten rakenteiden ja rattaiden jalkoihin. Arvokeskustelu pakenee tavalliselle ihmiselle ja tulevaisuudelle tärkeistä asioista organisaatioille ja instituutioille merkitseviin näkökulmiin ja taktikointeihin.  Talous on kuitenkin vain väline, ei itseisarvo.

Yhteiskunnan eräs keskeinen tehtävä ja olemassaolon oikeutus on heikompien tukeminen ja auttaminen.  Tämä ei riipu aatteen väristä millään tavalla, vain keinot vaihtelevat.  Kun koko ajatus hukkuu talousretoriikkaan, on yhteiskuntakin ajelehtimassa korko- ja pörssikurssien henkisessä ilmapiirissä.

Niillä arvoilla on vaikea vastata todellisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin, kuten yhä paheneviin ympäristökysymyksiin, pitkän aikavälin ilmastokysymyksiin, syrjäytymiseen tai vaikkapa nopeasti pahenevan nuorisotyöttömyyden aiheuttamiin uhkakuviin.

Yhteiskunnallisessa ja yritystason päätöksenteossa tarvitaan yhä selvemmin vahvaa ja laaja-alaista arvopohjaa, joka nojaa vastuullisuuteen ja mahdollisuuksien tasa-arvon toteuttamiseen.  Se vaatii yhteiskunnallisilta päättäjiltä viisautta katsoa talouden indikaattoreiden taakse ja nähdä ne perustat, joiden varassa yhteiskunta todellisuudessa elää.

Yhteiskunnan heikoimpien tai äänettömien yhtiömiesten huomioimien on vakautta ja tulevaisuuden turvaa luova tekijä. Tämä on myös talouden heilahteluissa pärjäävien rikkaampien etu, mutta myös moraalinen velvollisuus.

Nyt on aika nostaa esiin aidosti ne arvot, joilla rakennamme niin suomalaista kuin eurooppalaistakin yhteiskuntaa nyt ja seuraavina vuosikymmeninä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista