Haluanko lisämatkavakuutuksen? En, minulla on jo vakuutus. Mutta eihän tässä ole kohtaa, johon vastaukseni merkitsisin! “Valitse asuinmaasi”? Kokeillaan. Saksa, Unkari, Irlanti, Italia, Latvia, Älä kata minua, Liettua… Hetkinen. Älä kata minua? Missä päin Eurooppaa kyseinen maa sijaitsee?
Tämä halpalentoyhtiöiden suosima käytäntö on vain yksi esimerkki lukuisista tavoista, jotka riipivät kuluttajien hermoja matkanvaraustilanteissa. Eikä kyse ole vain hermoista: viime vuosina matkustajia hämäävät – ja toisinaan jopa tarkoituksenmukaisesti harhaanjohtavat – käytännöt ovat lisääntyneet tavoilla, jotka loukkaavat matkustajan oikeutta saada täsmällistä tietoa matkastaan. Esimerkkejä riittää: erilaisia pop-up -sivustoja, “monet ovat katuneet kun eivät ole ottaneet” – lisäkyselyjä, “oletko varma että et halua vuokrata autoa/ostaa matkalaukkua” -varmisteluja, piilotettuja “hallinnollisia” lisäkustannuksia, sekavia hintakäytäntöjä matkatavaroiden suhteen ja niin edelleen.
Euroopan parlamentin sisämarkkina- ja kuluttajan oikeus -valiokunnassa hyväksyttiin juuri yksimielisesti mietintöni, jossa näille sekaville ja epämääräisille käytännöille vaaditaan pistettä. Sinänsä hintojen pilkkomisessa ja kokonaishinnan näkyväksi tekemisessä ei ole mitään pahaa, mutta kuluttajan oikeuksien näkökulmasta tärkeää on, että matkustaja tietää koko ajan, mistä maksaa. Kustannuksiin liittyvän informaation pitää olla selkeää ja helposti saatavilla, eikä sitä saa piilotella missään vaiheessa varausprosessia.
Kyse on myös oikeudenmukaisuudesta ja tasapuolisuudesta. Itse tunnen useita vähemmän internetiä käyttäviä, jotka eivät uskalla verkkopohjaisia varausjärjestelmiä käyttää, koska tuntevat suurta epävarmuutta siitä, mitä kaikkea itse asiassa suostuvat ostamaan ja maksamaan. Aiheesta. Eikä kyse ole vain halpalentoyhtiöistä. Myös monet muut matka-alan toimijat ovat alkaneet lisäillä edellä mainitun kaltaisia lisäkysymyksiä ja ehdotuksia sivustoilleen.
Kiemurtelu ei koske myöskään pelkkiä matkustajia. Kuuleman mukaan suunnitteilla on ollut myös mahdollisia vapaaehtoisia lisämaksuja, joilla matkatavaroille voi ostaa “ensisijaisen käsittelyn”, eli paremmat mahdollisuudet sille, että matkatavarat päätyvät sinne minne pitääkin – ja vieläpä ajoissa. Jos lähtökohtaisesti jo tunnustetaan, että osa matkatavaroista on tärkeämpiä kuin toiset ja osan perillemenolla ei nyt niin tarkkaa ole, ollaan jo pahasti hakoteillä. Vapaan kilpailun eduista pitää toki ottaa hyöty irti, mutta matkustajien oikeuksista ei pidä tinkiä.