Kannanotot

Ajankohtaista

Kansalaisaloite uhkaa naisten oikeutta omaan terveyteensä

10.4.2014 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

 

IMG_9185Euroopan parlamentissa järjestetään tänään kuuleminen ”Yksi meistä” -kansalaisaloitteesta. Eurooppalainen kansalaisaloite on uusi keino, jolla vahvistetaan EU-demokratiaa siten, että kansalaiset voivat pyytää Euroopan unionia toimimaan tavoitteidensa eteen. ”Yksi meistä” on järjestyksessä toinen läpi mennyt aloite.

 

Käsittelyyn nyt tulevan kansalaisaloitteen tavoitteet ovat huolestuttavia. Aloite on osa Euroopassa viime aikoina nousussa ollutta seksuaalioikeuksia, tasa-arvoa ja naisten oikeuksia vastustavaa liikehdintää. Vähäistä poliittista tukea nauttivat äärikonservatiiviset ja aborttia vastustavat ryhmät ja poliitikot yrittävät toistuvasti horjuttaa naisten oikeutta omaan terveyteensä ja ruumiiseensa niin EU:ssa kuin kolmansissa maissa.

  

”Yksi meistä” -kansalaisaloitteessa vaaditaan Euroopan unionia lopettamaan rahoituksen kaikelta toiminnalta, joka edellyttää ihmisalkioiden tuhoamista. Aloitteen läpimeno vaikeuttaisi radikaalisti EU-alueella tehtävää kantasolututkimusta. Äärimmilleen tulkittuna aloitteen myötä kiellettäisiin myös hedelmöityshoidot.

 

Aloitteen läpimeno hankaloittaisi merkittävästi äitiyskuolemia vastaan käytävää taistelua, kun äitiysterveyteen ohjattu kehitysapu tyrehtyisi. Aloitteentekijät haluavat estää rahoituksen kaikilta aborttipalveluita ja aborttiin liittyvää neuvontaa tarjoavilta kansalaisjärjestöiltä ja kansainvälisiltä toimijoilta. Raskaudenkeskeytykseen liittyvät palvelut ovat kuitenkin vain pieni osa järjestöjen äitiysterveyden edistämiseksi tekemää työtä.

 

”Yksi meistä” vaikuttaisi myös mahdollisuuksiin tarjota raskaudenaikaista hoitoa ja apua perhesuunnitteluun. Käytännössä äitiysterveyden eteen tehtävä työ vaikeutuisi huomattavasti.

 

”Yksi meistä” on täydellisessä ristiriidassa EU:n pitkäaikaisen kehityspolitiikan kanssa. EU on johtava perhesuunnittelua ja lisääntymis- ja seksuaaliterveyttä edistävä toimija, jota monet kansainväliset sitoumukset velvoittavat. Sillä on vastuu jatkaa äitiysterveyden edistämiseksi tehtävää työtä. EU:n äitiysterveydelle myöntämä kehitysapu rahoittaa vain turvallisia aborttipalveluita maissa, joissa raskauden keskeytys on laillista.

 

Äitiysterveyden parantaminen on yksi YK:n vuosituhattavoitteista. Viime vuosina on tapahtunut huomattavaa edistystä, esimerkiksi äitiyskuolemien määrä on vähentynyt lähes puoleen vuosien 1990 ja 2010 välillä. Paljon on silti vielä tehtävää. Kehitysmaissa kuolee yhä 800 naista joka päivä raskauden ja synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin.

 

Kun ”Yksi meistä” -aloite tulee Euroopan parlamentin käsiteltäväksi, parlamentaarikkojen ja komission on puolustettava naisia ja heidän oikeuksiaan. Niin ikään on puolustettava eurooppalaista huippututkimusta, jonka avulla koko ajan yritetään löytää hoitoratkaisuja Euroopassa lisääntyviin sairauksiin, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin.  On syytä toivoa, etteivät ”Yksi meistä” -kansalaisaloitteen kaltaiset mielipiteet saa laajempaa kannatusta Eurooopassa.

 

 

Myös Turun sanomat uutisoi tänään aiheesta.

 

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista