Kannanotot

Blogi

9.1.2009 Blogi

Gazan tilanne on erittäin huolestuttava. Inhimillinen kärsimys alueella on mittaamaton. Konfliktin ja molemminpuolisen väkivallan pitkälle historiaan ulottuvat juuret pitävät huolen siitä, että molemmat osapuolet tuntevat vahvaa oikeutusta omille näkemyksilleen. Samalla toisen osapuolen näkökulmille ei löydy liikaa ymmärtäjiä. Molemmat osapuolet ovat syyllisiä tämänhetkiseen, järkyttävään tilanteeseen. Hamasin raketti-iskut Israeliin rikkoivat selkeästi tulitaukosopimusta ja loivat pelon ilmapiiriä rajalle. Israelin vastaus on ollut kuitenkin täysin suhteeton ja räikeän ylimitoitettu. Palestiinalaisten puolella konfliktia johtamassa on äärimmäisajattelijoiden ryhmä, joiden väkivallankäytön keinot on rajoitettu; Israelin puolelta väkivalta on valtion käsissä. Tämä näyttäytyy palestiinalaisten silmissä puhtaana valtioterrorina. Puolien ottamisesta ei ole konfliktin ratkaisussa muuta kuin haittaa. Molempien konfliktin osapuolien tulee muuttaa politiikkaansa ja käyttäytymistään perustavanlaatuisesti.

Huolestuttavaa on, että väkivalta vain ruokkii väkivaltaa ja vahvistaa ääriliikkeitä ja -ajattelua molemminpuolisesti. Israelin toimet eivät taatusti nitistä niitä siemeniä, joissa itää Hamasin kannatus – pommitusten aiheuttama viha ja epätoivo vain lisäävät fundamentalistien kannatusta. Samalla tavoin Hamasin Israeliin ampuma raketit ja itsemurhapommittajat vahvistavat osaltaan äärimmäisten voimakeinojen kannattajia Israelissa.

Rauha alueelle voidaan saavuttaa vain kipeiden kompromissien kautta. Tässä piilee syy siihen, miksi niin monet rauhanehdotukset ovat kaatuneet. Kun tiukkojen keinojen puoltajat ovat niskan päällä ja molemmat osapuolet tuntevat kokeneensa vuosikymmenien ajan suuria vääryyksiä, nähdään saavutetut kompromissit yleensä liian suuriksi myönnytyksiksi toiselle osapuolelle. Rauhaa ei voida nähdä olevan mahdollista hyväksyä, ei näillä ehdoilla, ei näin suurilla myönnytyksillä. Jos vain oltaisiin paremmissa asemissa ja neuvoteltaisiin uudelleen, saataisiin varmasti aikaan parempi kompromissi. Kompromissi on luonteeltaan kuitenkin yhteisten nimittäjien kokoelma, siitä ei koskaan saada täydellisesti molempia tyydyttävää.

Tämän takia ulkopuolisten sanktioiden ja porkkanoiden merkitys on tässäkin konfliktissa valtava. Tämä sanktioiden puuttuminen näkyy tämänhetkisessä tilanteessa kirkkaasti: Israel tietää, ettei sillä ole minkäänlaista realistista pelkoa siitä, että sitä rankaistaisiin sotilaallisesti. Poliittinen tilanne Yhdysvalloissa on sellainen, ettei vahvaa painostusta sieltä suunnalta ole odotettavissa vielä, kun vanha hallinto on viimeisiä hetkiä vallassa. EU:n poliittinen painoarvo ja yhtenäinen toiminta tilanteessa on entistä rajoittuneempi uuden puheenjohtajan myötä.

Keskustelu parlamentissa tilanteesta ja EU:n vastauksesta asiaan on jatkuvaa ja tulee varmasti dominoimaan keskusteluja ensi viikon täysistunnossa yhdessä Venäjän kaasutoimitusten kanssa.

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, jossa vaaditaan välitöntä ja kestävää tulitaukoa Gazaan. Lisäksi vaaditaan Israelin vetäytymistä alueelta.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista