Kannanotot

Blogi

4.2.2009 Blogi

Tänään julkaistiin kirjanen otsikolla ”Making the Green Energy Switch at a Time of Crisis”. Olin yksi kirjasen esseisteistä. Teokseen laatimani essee käsitteli mahdollisuuksia ja edellytyksiä Euroopan energiantuotannon siirtämiseksi lähes sataprosenttisesti uusiutuvalle pohjalle vuoteen 2050 mennessä. Julkaistun teoksen on toimittanut liberaaliryhmän puheenjohtaja Graham Watson, kirjoittajina toimivat Grahamin ja minun lisäkseni Vittorio Prodi liberaaliryhmästä, David Hammerstein vihreistä ja Dorette Corbey sosialistien ryhmästä.

Julkaisutilaisuudessa nostin esille ajatuksen, että EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen rinnalle tulisi laatia ”vauraussopimus”. Vauraussopimuksen tarkoituksena on huolehtia siitä, että elvytykseen yhteisesti ja kansallisesti varatut varat suunnattaisiin yhteisen päämäärän täyttämiseksi monien kansallisten suunnitelmien sijaan.

Vauraussopimuksen yksi keskeisimmistä osista on sen varmistaminen, että varoja käytetään nimenomaan ympäristön ja ilmaston kannalta kestäviin ratkaisuihin ja vihreiden innovaatioiden ja investointien tukemiseen. Jos elvytys käytetään vanhojen rakenteiden tekohengitykseen, jäädytämme kilpailukyvyn sekä ympäristön ja työllisyyden kannalta ongelmalliset toimintamallit pitkälle tulevaisuuteen ja hidastamme tarvittavia uudistuksia. On parempi tukea esimerkiksi kansalaisten energiansäästöinvestointeja ja uusiutuvien energianlähteiden käyttöönottoa verohelpotuksin ja näin luoda markkinakysyntää tälle osaamiselle, kuin tukea suoraan energiantuottajia.   Kun hallitukset investoivat puhtaisiin energianlähteisiin ne luovat samalla työtä, lisäävät vihreiden voimanlähteiden määrää ja osallistuvat tehokkaasti ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista