Kannanotot

Blogi

23.3.2009 Blogi

Parlamentti on poikkeuksellisesti vain yhden Brysselin viikon jälkeen jälleen kokoontunut Strasbourgiin äänestämään. Äänestyslista on edellistä täykkäriä hieman ohuempi, mutta muutama tärkeä mietintö on tällekin äänestysviikolle riittänyt. Poikkeuksellista taitaa olla myös se, että jopa neljän suomalaisen mepin mietinnöt ovat tällä viikolla agendalla – omani mukaanlukien. Olen kirjoittanut mietinnöstäni parin viikon takaisen valiokuntaäänestyksen yhteydessä (2.3.09).

Yksi merkittävimmistä mietinnöistä on yhteistä eurooppalaista ilmatilaa koskeva paketti (Single European Sky, SES II). Paketin taloudelliset ja ympäristölliset vaikutukset ovat huimat: komission laskelmien mukaan seuraavan kymmenen vuoden aikana ilmailuteollisuus säästää 2-3 miljardia euroa paketin tuomien tehostuksien vaikutuksesta. Tämän lisäksi turhan lentokenttien yllä kiertelyn, korkeuksien vaihteluiden vähenemisen ja lyhenevien lentoaikojen myötä hiilidioksipäästöjen arvioidaan vähenevän 16 miljoonalla tonnilla.

Paketissa sovittavat konkreettiset keinot sisältävät mm. toiminnallisten ilmatilalohkojen käyttöönoton. Nämä perustuisivat pelkästään operatiivisiin tarpeisiin, eikä esim.kansallisiin rajoihin niin kuin tähän asti.

Tällä viikolla äänestettään myös toinen suomalaistenkin kuluttajien elämään konkreettisesti vaikuttava säännöstö, joka koskee kosmeettisten valmisteiden turvallisuutta ja markkinointia. Asetuksella halutaan säännellä mm. sitä, millaisista materiaaleista kosmeettiset valmisteet oikein valmistetaan: tiukempia säännöksiä asetetaan erityisesti karsinogeenisiä, mutageenisiä ja nanomateriaaleja. Lisäksi markkinointiin halutaan puuttua niin, että kosmetiikkatuotteiden tulevaisuuden mainoksissa saa käyttää vain sellaisia väittämiä, jotka perustuvat tuotteella todella oleviin ominaisuuksiin.

Viikon erityisvieraina parlamentissa piipahtavat Britannian pääministeri Gordon Brown – esittelemässä huhtikuun G20-kokouksen aihealueita – ja Tsekin pääministeri Mirek Topolánek, joka puolestaan pohdiskelee viime viikon Eurooppa-neuvoston kokouksen saldoa.

Facebook-sivustoni suljettiin viime viikonloppuna yllättäen. Vanhoja sivustoja en valitettavasti pääse enää avaamaan, joten kaikki siellä olleet tiedot ja ystävät katosivat tämän valitettavan sulkemisen myötä. Avaan uuden facebook -sivuston tällä viikolla, joten pyytäisin uusia ja vanhoja ystäviäni liittymään kavereikseni uudelleen.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista