Kannanotot

Blogi

28.5.2009 Blogi

Härkätaistelut ovat brutaali jäänne menneiltä ajoilta, eikä niillä pitäisi olla enää mitään sijaa eurooppalaisissa sivistysvaltioissa. Tuen vahvasti ajatusta siitä, että härkätaistelut tulee kieltää kokonaan EU-alueella. Europarlamentissa viime syksynä järjestetyn härkätaistelun vastaisen kampanjan (For a bullfighting free Europe) yhteydessä allekirjoitin myös tämänsisältöisen vetoomuksen.

Viime vuoden loppupuolella käydyissä budjettiäänestyksissä vihreät olivat tehneet äänestyksiin muutosesityksen, jossa esitettiin, ettei EU-varoilla saisi enää tukea härkätaisteluita – härkätaisteluiden tukemiseen virtaa epävirallisten arvioiden mukaan tukia mm. maataloustukien ja rakennerahastojen varoista.

Vihreiden esitys oli erittäin kannatettava. Äänestys oli osa budjettisopupakettia, joka on erittäin laaja. Äänestyksissä tein vahingossa selkeän virheen, enkä huomannut paketin sisältä vihreiden härkätaisteluita koskevaa muutosehdotusta, vaan äänestin ryhmäni mukana tätä ehdotusta vastaan.

Valitettavasti pitkissä äänestyksissä voi virheitä sattua ja budjettiäänestyksen kaltaisissa pakettiratkaisuissa äänestetään yleensä saavutetun sovun puolesta – huono kompromissi on parempi, kuin ei kompromissia ollenkaan. Virheitä ei tietenkään pitäisi näissä asioissa sattua. Elämässäni olen virheitä tehnyt, ja varmaan teen jatkossakin. Toivottavasti en, mutta kukapa meistä on täydellinen. Eläinsuojeluasiat ovat sydäntäni lähellä ja haluan jatkaa työtä näiden asioiden parissa myös toivottavasti seuraavalla kaudella. Näiden tärkeiden asioiden huomaamiseksi toivon jatkossakin saavani myös alan kansalaisjärjestöiltä asiantuntemusta ja palautetta.

Eläinsuojeluasiat olivat muutoinkin vahvasti esillä parlamentin kevätkaudella – valitettavasti härkätaisteluiden kiellosta emme päässeet vielä äänestämään. Keväällä äänestettiin kolmesta tärkeästä eläinsuojelullisesta lainsäädännöstä: hyljetuotteiden kaupan kiellosta, eläinkoedirektiivin uudistuksesta sekä teuraseläinten kohtelusta. Puolustin jokaisen äänestyksen kohdalla vahvan eläinsuojelunäkökulman puolesta.

Hyljetuotteiden osalta äänestys oli menestys: hyljetuotteille asetetaan lähes täydellinen myyntikielto EU-alueella. Minulle tärkeää saimaannorpan suojeluasiaa nostin esille komissiolle lähettämälläni kirjallisella kysymyksellä Suomen suojelukäytännöistä. Suomi rikkoo nähdäkseni luontodirektiivin vaatimuksia saimaannorpan suojelun osalta.

Koe-eläinten ja teuraseläinten kohdalla äänestys oli eläinsuojelun kannalta karvas pettymys. Eläinkokeiden osalta parlamentin enemmistö äänesti huomattavan määrän heikennyksiä komission jo itsessään varovaiseen uudistusehdotukseen. Itse äänestin huomattavasti vahvemman eläinoikeusnäkökulman puolesta – joka olisi mm. kieltänyt kokeet ihmisapinoilla ja asettanut määrärajan sille, mihin mennessä kokeet villeinä pyydystetyillä kädellisillä tulee lopettaa, sekä olisi kieltänyt saman eläimen toistuvan käytön kokeissa.

Työskentelin myös tämän näkökulman puolesta omassa ryhmässäni.  Näkökulma kuitenkin valitettavasti hävisi äänestyksessä. Tämän vuoksi päädyin myös äänestämään koko parlamentin esitystä vastaan.

Teuraseläinten suojelua koskevasta asetuksesta parlamentin päävaliokunta huononsi niin ikään komission esitystä. Parannusesityksiin kuului mm. esitykset siitä, että jos uskonnollisin menoin teurastettuja eläimiä ei etukäteen tainnuteta, tulee ne tainnuttaa välittömästi leikkaamisen jälkeen ja siitä, ettei parin vuoden siirtymäajan jälkeen eläviä eläimiä saa enää riiputtaa pää alaspäin. Tämä koskee erityisesti siipikarjaa, joiden osalta elävänä ripustaminen on yleinen, eläimelle erittäin kivulias ja stressaava käytäntö.

Olin yksi muutosesityksiä täysistuntoon tehnyt meppi. Valitettavasti – kuten eläinkokeiden osalta – näkökulmamme hävisi täysistunnossa.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista