Kannanotot

Blogi

14.12.2009 Blogi

Tämän vuoden viimeinen täysistunto alkoi tänään. Täysistunto osuu pahasti päällekkäin Kööpenhaminan ilmastokokouksen kanssa, johon moni meppi on tällä viikolla osallistumassa. Matkustan itse Kööpenhaminaan keskiviikoksi.

Täysistunnon työjärjestys on jokseenkin keveä. Suurimmassa osassa viikon äänestyksistä on kyse budjettia koskevista mietinnöistä.

Heti maanantai-illalle osui mielenkiintoinen keskustelu mikroluottoja koskevasta mietinnöstä. Komission ehdotuksen mukaisesti EU:lle perustettavan mikrorahoitusjärjestelmän avulla pyritään tukemaan työllisyyttä ja takaamaan luototus mikrofirmoille tilanteessa, missä talouskriisi on kuivattanut luottohanoja pahemman kerran. Rahoitusta on tarkoitus suunnata erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa oleville ryhmille, kuten nuorille ja tarjota näille tilaisuus yrittäjyyteen.

Pääkiista asiassa komission ja parlamentin välillä koskee rahoitusta: komissio ehdottaa, että rahoitusjärjestelmälle luvattu 100 miljoonaa euroa siirrettäisiin niin kutsutun Progress- ohjelman talousarvioista. Parlamentin työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnan mukaan mikrorahoitusjärjestelmälle tulisi sitä vastoin luoda oma budjettikohta: Progress-ohjelma toimii raamina EU:n laajemman sosiaalipoliittisen ohjelman menoille ja valiokunnan mukaan määrärahojen siirtäminen pois Progress-ohjelmasta lähettäisi väärän signaalin, sillä tämä ohjelma on tarkoitettu yleisesti ottaen kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien EU-kansalaisten tukemiseen. Mietintö tulee äänestykseen myöhemmin tällä viikolla.

Barroson kyselytunnilla tiistaina on luvassa keskustelua seuraavan Lissabonin strategian pohjapaperista. ”Eurooppa 2020” on Barroson visio siitä, mille perusteille EU:n tulevaisuuden kilpailukyvyn tulisi rakentua. Vaikka osansa Barroson paperissa on ajatuksella vihreästä kasvusta, tulisi tämän vielä vahvemmin painottua läpi koko mietinnön: uusi, toimiva Lissabonin strategia voi perustua vain ajatukselle vihreistä innovaatioista ja matalahiilisestä talouskasvusta. Keskustelu strategiapaperista jatkuu myös myöhemmin ja yleinen konsultaatio on tällä hetkellä menossa.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista