Kannanotot

Blogi

3.12.2009 Blogi

CITES eli Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora on kansainvälinen sopimus, jonka päämääränä on suojella uhanalaisia lajeja kansainväliseltä kaupalta. Sopimus solmittiin 70-luvun alussa ja se kattaa nykyisellään noin 6000 eläin- ja 22 000 kasvilajia. Sopimuksen sisältämät lajit on jaoteltu kolmeen luokkaan, joiden mukaan niillä käytävä kansainvälinen kauppa on joko täysin kielletty (liite I) tai sallittua vain lähtömaan viranomaisen luvalla (II). Liitteen III -osaan kuuluvat kannat on uhattuja vain joissain maissa.

Ensi vuoden maaliskuussa Dohassa käydään sopimusosapuolten välinen kokous, jossa on mm. mahdollista päättää uusien lajien lisäämisestä yllämainittuihin liitteisiin.

Euroopan unioni ei ole sopimuksen osapuoli, vaan allekirjoittajina ovat jäsenvaltiot. Tästä huolimatta EU-valtiot pyrkivät saamaan aikaiseksi kokoukseen yhteisen neuvottelukannan, joka muodostetaan komission ehdotuksen mukaisesti Euroopan neuvostossa. Euroopan parlamentti antaa oman mielipiteensä päätöslauselman muodossa, josta ensimmäinen keskustelu käytiin valiokunnassa tällä viikolla. Olen päätöslauselman laatimisessa oman ryhmäni varjoraportööri.

Suurimpia kiistakysymyksiä on uusien lajien lisääminen uhanalaisten lajien listaan – jolloin kaupankäynti näillä lajeilla kielletään täysin. Yksi kuumimpia tunteita nostattavimmista lajeista on tonnikala. Aiemmin tänä syksynä komissio ehdotti Monacon tekemän aloitteen mukaisesti tonnikalan siirtämistä CITES:n liitteeseen yksi. Jäsenvaltiot hylkäsivät tämän aloitteen neuvoston syyskuisessa kokouksessa, erityisesti Espanjan, Maltan ja Italian vastustaessa jyrkästi tonnikalan kansainvälistä kauppakieltoa. Tämä on erittäin valitettavaa. Tonnikalakannat ovat vähentyneet hälyttävästi viimeisten vuosien kuluessa. Syinä ovat liikakalastus sekä laiton kalastus.

Vuodesta 1969 Atlantin tonnikalakantoja on valvonut kansainvälinen elin, ICCAT (International Convention on the Conservation of Atlantic Tunas). ICCAT:n suojelullista työtä ollaan kuitenkin syystä kritisoitu kovasanaisesti, sillä se on asettanut tonnikalan pyyntikiintiöt huomattavasti tieteellisiä suosituksia korkeammiksi. ICCAT:n toimet ovat valitettavasti osoittaneet, ettei siitä ole tonnikalakantojen tehokkaaksi suojelijaksi. CITES-sopimuksesta tähän toivon mukaan olisi.

Muihin liitteeseen I sisällytettäviksi ehdotettuihin eläimiin lukeutuu mm. jääkarhu.

Komissio on parhaillaan laatimassa neuvostolle annettavaa esitystä – jossa se voi mahdollisesti uudelleen esittää EU:n tukea tonnikalan sisällyttämiselle liitteeseen yksi. Esitys on tämänhetkisten tietojen mukaan valmis joulukuun lopulla tai heti tammikuun alussa.

Uutta murhetta uhanalaisten lajien selviytymiseen tuo internetissä jatkuvasti kasvava kaupankäynti näistä saatavilla tuotteilla. Nykyisten arvioiden mukaan noin 185 nettisivulla on saatavilla uhanalaisista lajeista saatavia tuotteita. Norsunluu on ehdottomasti suosituin muodostaen 70 % kaikesta uhanalaisia lajeja koskevasta e-kaupasta. Seuraavaksi suosituimpia ovat eksoottiset linnut (20%).

Parlamentin puolella tavoitteena on kunnianhimoinen ja vahva päätöslauselma, joka lisää paineita neuvoston hartioille hyväksyä tonnikalan ja muiden uhanalaisten lajien tehokkaat kansainväliset suojelutoimet.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista