Kannanotot

Blogi

15.9.2009 Blogi

YK:n yleiskokous päätti vuonna 2007 julistaa syyskuun 15. päivän kansainväliseksi demokratiapäiväksi. Tänään vietettävä demokratiapäivä on mahdollisuus pohtia demokratian etenemistä, asemaa ja merkitystä maailmanlaajuisesti.

Demokratia on instituutio, mutta se on myös ennen kaikkea metodi: demokratia eletään. Demokratia tehdään kansalaisten ja poliittisten päättäjien jokapäiväisissä teoissa, ei vain silloin tällöin järjestettävissä vaaleissa. Se on vähän niin kuin leipä, joka pitää aina leipoa uudelleen.

Yhtä ainoaa ”oikeaa” demokratiaa on vaikea löytää tai määritellä, sillä demokratiamallit vaihtelevat maailmanlaajuisesti huomattavasti. Rakentavaksi lähtökohdaksi näen esimerkiksi kansainvälisen demokratiajärjestön IDEA:n (International Institute for Democracy and Electoral Assistance) lähestymistavan: IDEA lähtee näkemyksessään demokratiasta tiettyjen ”pakollisten” instituutioiden sijaan demokratian prosesseista, joiden avulla varmistetaan kansalaisten poliittinen tasa-arvo ja kansalaisten mahdollisuus vaikuttaa ja valvoa poliittisia prosesseja. Demokratian perusedellytyksiksi IDEA lukee inhimillisen turvallisuuden, laillisuusperiaatteen ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen. Jälkimmäiseen lukeutuvat myös mielipiteen julkaisun ja kokoontumisen vapaudet.

Demokratia on myös yksi ruotsin puheenjohtajuuskauden painopisteistä. Ruotsi julkistaa ohjelmaansa kuuluvan EU-demokratiahankkeen huomenna.

Olen itse kansainvälisen IDEA:n hallituksen jäsen. Hallituksen kokous ajoittui tänä vuonna sopivasti yhteen kansainvälisen demokratiapäivän kanssa. Keskustelut järjestön työstä ja tavoitteista ovat tänäkin vuonna olleet erittäin mielenkiintoisia. Yksi IDEA:n meneillään olevista hankkeista keskittyy EU:n maailmanlaajuiseen demokratian edistämis- ja rakentamistyöhön ja siihen, millaiseksi tämä työ koetaan yhteistyövaltioissa. Tutkimus julkaistaan vielä tämän vuoden puolella.

Eiliseen ohjelmistoon lukeutui kokousten lisäksi dokumenttinäytelmä nimeltä Seven. Näytelmän taustalta löytyy kansainvälinen kansalaisjärjestö nimeltä Vital Voices Global Partnership, jonka päämääränä on edistää naisten johtajuutta maailmanlaajuisesti. Näytelmä syntyi seitsemän Global Leadership -verkostoon kuuluvan naisen ja seitsemän näytelmäkirjailijan yhteistyönä. Todella hieno esitys, jonka suosittelen lämpimästi katsomaan, jos mahdollisuus siihen tulee.

Illalla matkustan Tukholmasta Strasbourgiin, missä parlamentti kokoontuu tällä viikolla täysistuntoon.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista