Aidsista hiviin – tieto ja hoito paranee

Kun hi-virus ensi kerran tarttui ihmiseen ja tauti levisi maailmalla, aiheutti se suurta pelkoa ja kauhistusta. Vähän kuten nykyisen covid-19 viruksen aiheuttaman taudin kanssa, oli kyse jostain uudesta ja tuntemattomasta ja näin ollen pelottavasta. 2020-luvun tiede on löytänyt ratkaisuja ja syy-seuraussuhteita nopeammin kuin 80-luvun aidsepidemian keskellä, mutta muutamia asioita olisi suonut meidän oppineen aiemmasta.

Ei ole sairastuneen vika tai syy jos sairastuu. Aluksi emme tienneet tarkasti kuinka hi-virus tarttuu ihmisestä toiseen ja sen leviäminen homoyhteisöissä pahensi stigmaa ja lisäsi sairastuneiden ja heidän läheistensä tuskaa. Koronaviruksen kantajista monet ovat myös oireettomia ja se kuten hivkään, eivät näy päällepäin.

Tänä vuonna Maailman aids-päivän kampanja panostaa kouluihin ja haastaa hiviin liittyviä ennakkoluuloja ja päivittämään tietoja hivistä. Hiv on voitettavissa.

Toisin kuin koronavirus, hiv on virus, joka ei tartu päivittäisessä kanssakäymisessä. Hi-virus ei säily tartuttavana elimistön ulkopuolella joutuessaan tekemisiin ilman kanssa. Hiv ei tartu esimerkiksi syljen välityksellä, pinnoilta, hyttysten tai muiden eläinten välityksellä, ruokailuvälineiden kautta tai kosketuksen, esimerkiksi halaamisen välityksellä.

Kehittyneet lääkkeet estävät virusta tuhoamasta immuunijärjestelmää ja estävät sairauden leviämisen. Kun virusmäärä on matala, hiv ei tartu eteenpäin. Lääkityksellä oleva hiv-tartunnan saanut voi elää yhtä kauan kuin henkilö, jolla ei ole virusta.

Kun hiviin ei ollut vielä lääkehoitoa, sairaus johti kuolemaan. Nyt sairaudenkuva on täysin erilainen hyvän lääkehoidon ansioista. Vanhat pelot ovat jääneet kuitenkin paikoitellen elämään. Monilla on edelleen vanhentunutta tietoa hivistä, joka ei enää pidä nykypäivänä paikkaansa. Kuten esimerkiksi se, että virus ei niinkään leviä seksuaalivähemmistöjen piirissä vaan prostituution kautta ja sitä kautta myöskin valitettavasti parisuhteessa.

Nyt tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä, jotta tehokkaita tuki- ja hoitopalveluita sekä lääkkeitä olisi tarjolla kaikille maailman tarvitseville hiv-positiivisille, ei vain meille Suomessa ja Euroopassa.

Kommentointi on suljettu.