Kannanotot

Blogi

Ydinjätteestä on tulossa Euroopalle suurempi lasku kuin luultiin

7.4.2016 BlogiEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutUutisnauha

Euroopan komissio julkaisi tällä viikolla historian ensimmäisen tutkimusraportin ydinjätteen kustannusnäkymistä. Raportin mukaan Euroopan tulee varautua yli 250 miljardin euron laskuun, joka syntyy vanhojen reaktoreiden alasajosta ja ydinjätteen loppusijoituksesta. Hinta on yli kaksinkertainen toimenpiteille varattuihin rahoihin verrattuna.

Ydinjätteen hoitoon tarvittavat rahat voisi sijoittaa myös toisin. Paradigman muutos energiapolitiikassa vie yhä enemmän kohti joustavia, paikallisia ja ketteriä ratkaisuja, jotka pohjautuvat erityisesti uusiutuviin energialähteisiin. Tarvittava energia saadaan aikaan uusiutuvalla energialla ja olemassa olevalla ydinvoimalla – kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi viimeisimmässä raportissaan, että uusiutuvat energiat ohittavat hiilen käytön seuraavan 15 vuoden kuluessa. Ei voi samalla tavoitella uusiutuviin energiamuotoihin tähtäävää rakennetta, ja rakentaa vanhaa ja joustamatonta.

 

chernobyl

Euroopan ilmastoinstituutin tiekartassa esitetään, että EU:ssa voidaan luopua fossiilisten energiamuotojen käytöstä 80-100 -prosenttisesti vuoteen 2050 mennessä. Tämä edellyttää siirtoverkkojen kehittämistä, hiilettömän tuotannon tavoittelua, fossiilisten energiatukien poistamista, energialähteiden moninaistamista, markkinakysynnän luomista vähähiiliselle energialle ja energiatehokkuustavoitteiden tiukentamista.

Ydinvoima kankeana ratkaisuna on merkittävä taloudellinen riski, mikä heijastuu myös siinä, ettei yksityistä rahoitusta hankkeille ole löytynyt. Suomessa rahoittajina – ja riskien kantajina – ovat suomalaiset kunnat, jotka ovat sitoutuneet ostamaan sähköä omakustannehintaan riippumatta siitä miten sähkön markkinahinta kehittyy.

Kuusi vuotta ennen Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuutta Eppu Normaali pilkkasi Suomi-ilmiö laulussaan Suomessa vallitsevaa naiivia suhtautumista ydinvoiman riskeihin. Viisi vuotta Fukushimasta ja 30 vuotta Tsernobylistä näitä riskejä on syytä kaikkea muuta kuin vähätellä.

Ydinvoiman onnettomuusriski on pieni, mutta toteutuessaan sen ympäristölle ja terveydelle aiheuttamat tuhot ovat valtavat. Ydinvoima on kuin negatiivinen lottovoitto. Jo pelkästään siitä syystä tulisi ensisijaisesti kehittää uusiutuvaa energiatuotantoa, johon liittyvät riskit rajoittuvat taloudellisiin. Ydinvoimalla tuotetun energian hinta ei toistaiseksi sisällä sen potentiaalisesti suunnattomia kustannuksia. Ydinvoiman riskit tulisi sisällyttää jo alkuvaiheessa ydinvoimayrityksen kustannusarvioihin, ei jättää veronmaksajien maksettavaksi.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista